Wspaniałe połączenie jabłek, kruchego ciasta i bezy kokosowej.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina15 minutyminuty
Porcje 14
Autor Anna
Składniki
Składniki na kruche ciasto
3żółtka
240gmąki pszennej
150gmasła
4łyżkicukru
1szczyptasoli
1łyżeczkaproszku do pieczenia
2łyżkiwodyopcjonalnie
Składniki na wypełnienie jabłkowe
1200gjabłekobranych
4łyżkicukru trzcinowego
1małacytrynaskórka i sok z niej
2 ½łyżkimąki ziemniaczanej
Składniki na bezę
3białka
130gcukru pudru
60gwiórków kokosowych
1szczyptasoli
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera zagnieść ciasto w razie potrzeby gdyby ciasto nie kleiło się odpowiednio dodajcie odrobinę wody. Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na około 40 minut lub dłużej. Ciasto można zrobić dzień lub tydzień wcześniej i przechować w zamrażalniku.
Przygotowanie jabłek
Obrane jabłkaposzatkować na szatkownicy do kapusty, będą wychodziły cieniutkie plasterki, oczywiście możecie pokroić nożem na drobne kawałeczki. Pokrojone jabłka umieścić w garnku, postawić na średnim ogniu, dodać cukier, sok i skórkę otartą z cytryny, wymieszać, jabłka smażymy ciągle mieszając do chwili zredukowania soku i zmięknięcia jabłek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać, zagotować, a następnie zdjąć z ognia.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja termooobiegu.
Mocno schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, blachę (23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, starte ciasto rozsypać na spód przygotowanej formy, lekko ucisnąć ale niezbyt mocno. Wstawić do piekarnika, podpiec przez 15 minut., spód powinien zacząć robić się lekko złoty.
Przygotowanie bezy
W czasie, kiedy piecze się spód możemy ubićbezę. Do metalowej lub szklanej miski wlać białka, dodać szczyptę soli ubić na sztywno, kiedy piana jest już sztywna możecie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle mieszając na najwyższych obrotach. Piana z białek powinna być błyszcząca i sztywna, na koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać na średnich obrotach.
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć wcześniej przygotowana jabłka, rozsmarować równo. Na jabłka rozłożyć bezę kokosową, najlepiej wyłożyć ją łyżka po łyżce i delikatnie ale równo rozsmarować na całej powierzchni. Beza będzie sztywna i troszkę trudno się to robi, ale rozłożenie bezy w wielu punktach ułatwia sprawę :)
Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec jeszcze przez około 35 maksymalnie do 40minut z opcją grzałki, góra-dół. Beza podczas pieczenia lekko zmieni kolor na beżowy, ale nie powinna być przypieczona, jeśli zaczęłaby przypiekać się to przykryjcie całe ciasto z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej. Upieczona beza powinna być chrupiąca, a nie miękka. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z piekarnika i wystudźcie przed krojeniem.