40mlśmietany 30%może troszkę więcej to zależy jakiej mocy użyjecie ciemnej czekolady
3łyżkikandyzowanej skórki pomarańczowej
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
W misce umieścić wszystkie składnikimokre, zmiksować. W drugiej misce umieścić składnikisuche, wymieszać je, a następnie dodać w dwóch trzech porcjach do składników mokrych, krótko zmiksować na wolnych obrotach, dokończyć mieszanie szpatułką.
Formę o wymiarach 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika, ciasto piec przez 28minut, lub do tak zwanego suchego patyczka, przed wyjęciem sprawdźcie przy pomocy patyczka do szaszłyków, czy ciasto jest już upieczone, patyczek powinien być suchy.
Ciasto wyjąć z formą na kratkę, przestudzić przez kilkanaście minut, a następnie wyjmijcie ciasto z formy chwytając za papier, pozostawcie na kratce do całkowitego wystudzenia.
Zimne ciasto przeciąć poziome na pół, zdjąć górną część ciasta, spodnią część posmarować powidłami, jeśli chciecie możecie położyć dodatkowo rozwałkowany placek marcepanowy, a następnie nałóżcie górną część placka.
W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkim śmietany, najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polać całą powierzchnię piernika, natychmiast posypać kandyzowaną skórkąpomarańczową lub płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Notatki
Piernika nie przechowujemy w lodówce, najlepiej mu będzie w temperaturze pokojowej lub lekkim chłodzie.Czekoladę do polewy możecie użyć mlecznej lub tylko ciemnej.Porcja ciasta jest mała biorąc pod uwagę, to jak jest smaczne podpowiadam, że najlepiej przygotować je z podwójnej porcji i upiec w większej blaszce o wymiarach około 22x40 cm, należy też wydłużyć czas pieczenia do około 40 minut.