• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierniki » Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 22 gru, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Piernik na ostatnią chwilę, ale nie martwcie się, "na ostatnią chwilę" nie oznacza, że będzie gorszy od na przykład piernika staropolskiego dojrzewającego długie tygodnie. Dzisiejszy piernik jest REWELACYJNY! Po pierwsze jest szybki do przygotowania, wystarczy, że odmierzycie składniki suche w jednym naczyniu i składniki mokre w drugim, a następnie połączycie je razem. Jeśli chodzi dodatki potrzebne do piernika, to trzeba przygotować czekoladę na polewę, przyprawę korzenną. I to, co jest konieczne to słoik powideł śliwkowych. Powidła dodajemy do surowego ciasta oraz przekładamy nimi upieczone placki.

Ciasto po upieczeniu jest rewelacyjne, puszyste delikatne i wilgotne. Piernik nie musi leżakować przed podaniem, jest gotowy do zjedzenia od razu! Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, a następnie przecinamy wzdłuż na pół po to, aby między warstwy rozsmarować porcję pysznych powideł śliwkowych. Na powidła można położyć również warstwę masy marcepanowej, ale nie jest to konieczne. Piernik po nakryciu drugą warstwą ciasta oblewamy polewą czekoladową. Górę można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub płatkami migdałowymi.

Z tym piernikiem jest tylko jeden problem, jest tak doby, że znika natychmiast! Za pierwszym razem nie udało mi się zrobić zdjęć, ponieważ niepostrzeżenie zniknął! Następnego dnia upiekłam drugi tym razem pod nieobecność dzieci i męża. Zdjęcia zrobiłam, ale do wieczora z ciasta zostało tylko kilka okruszków. Dlatego też nie mogę nic powiedzieć na temat jego świeżości na przykład, po dwóch dniach. Mogę spodziewać się, że nawet po kilku dniach będzie wyśmienity, ponieważ jest dość wilgotnym ciastem. Myślę, że pieczenie piernika na ostatnią chwilę trzeba zostawić dosłownie na ostatnią chwilę, to będzie najbezpieczniejsza opcja. Będzie pewność, że ciasto jest świeżutkie i nikt nie pochłonie go przed świętami 😉 Ciasta nie przechowujcie w lodówce, ponieważ niska temperatura sprawia, że ciasto twardnieje. Po upieczeniu ciasto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszej pod przykryciem.

Piernik na ostatnia chwile
Print Pin
5 z 4 głosów

Piernik na ostatnią chwilę

Wyśmienity piernik, a jednocześnie bardzo prosty
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 28 minutes
Całkowity czas 48 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 210 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • 15 g przyprawy do pierników
  • 15 g kakao
  • 2 małe jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 160 g powideł śliwkowych
  • 125 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 30 g miodu
  • 75 g oleju

Dodatkowo

  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady powyżej 70%
  • 200 g powideł śliwkowych (może troszkę więcej)
  • 40 ml śmietany 30% (może troszkę więcej to zależy jakiej mocy użyjecie ciemnej czekolady)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • W misce umieścić wszystkie składniki mokre, zmiksować. W drugiej misce umieścić składniki suche, wymieszać je, a następnie dodać w dwóch trzech porcjach do składników mokrych, krótko zmiksować na wolnych obrotach, dokończyć mieszanie szpatułką.
  • Formę o wymiarach 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika, ciasto piec przez 28 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka, przed wyjęciem sprawdźcie przy pomocy patyczka do szaszłyków, czy ciasto jest już upieczone, patyczek powinien być suchy.
  • Ciasto wyjąć z formą na kratkę, przestudzić przez kilkanaście minut, a następnie wyjmijcie ciasto z formy chwytając za papier, pozostawcie na kratce do całkowitego wystudzenia.
  • Zimne ciasto przeciąć poziome na pół, zdjąć górną część ciasta, spodnią część posmarować powidłami, jeśli chciecie możecie położyć dodatkowo rozwałkowany placek marcepanowy, a następnie nałóżcie górną część placka.
  • W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkim śmietany, najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polać całą powierzchnię piernika, natychmiast posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Piernika nie przechowujemy w lodówce, najlepiej mu będzie w temperaturze pokojowej lub lekkim chłodzie.
Czekoladę do polewy możecie użyć mlecznej lub tylko ciemnej.
Porcja ciasta jest mała biorąc pod uwagę, to jak jest smaczne podpowiadam, że najlepiej przygotować je z podwójnej porcji i upiec w większej blaszce o wymiarach około 22x40 cm, należy też wydłużyć czas pieczenia do około 40 minut.
Piernik na ostatnia chwile
« Zupa grzybowa z makaronem
Jabłecznik najlepszy »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →