100gmleczka kokosowegotylko gęsta część lub śmietanka koksowa
Składniki na kruche ciasto
130gmąki pszennej
55gmasłazimnego pokrojonego w kosteczkę
20gsmalcu
40gcukru pudru
10ggorzkiego kakao
2łyżkizimnej wody
1szczyptasoli
Dodatkowo
½szklankipłatków kokosowychlub wiórki kokosowe
cukier puderdo dekoracji
Instrukcje
Przygotowanie kruchego ciasta
Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera, zagnieść ciasto, uformować z ciasta wałek podzielić go na dwie części, każda zawinąć w folię spożywczą. Ciasto odłożyć do zamrażalnika na przynajmniej 3 godziny, aby porządnie stwardniało.
Przygotowanie masy serowej
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej! Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder, ucierać przez kilka minut na puszystą masę. Następnie dodać w czterech porcjach twaróg jednocześnie miksując. Teraz można dodać jajka, mleczko kokosowe, wiórki i mąki, po każdym dodanym składniku należy zmiksować masę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciastazetrzeć na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozłożyć ciasto na spodzie blaszki lekko docisnąć. Wylać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta, posypać wiórkami lub płatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, zostawić w nim sernik do przestudzenia. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Sernik można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.