• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik czekoladowo-kokosowy

Sernik czekoladowo-kokosowy

Aktualizacja: 19 maj, 2019 · Opublikowany: 20 kwi, 2019 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Jeszcze zdążyłam przed świętami z nowym przepisem na sernik. No bo jak mogłoby nie być sernika na święta! Pewnie jest część osób, która lubi przełamać tradycyjne rodzinne menu czymś nowym 😉 Na przykład sernikiem z egzotyczną nutką kokosa. Mam nadzieję, że spodoba się Wam sernik w tym wydaniu. Ciemne czekoladowe ciasto w połączeniu z lekką masą serową z nutą kokosową, to naprawdę jest pyszne!

Żeby sernik wyszedł taki, jak należy, pamiętajcie o ważnej zasadzie! Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, to połowa sukcesu! Druga połowa sukcesu to dobrej jakości twaróg. Dla ułatwienia sobie pracy można kupić już gotowy mielony twaróg, ale sprawdźcie przed jego zakupem skład. Nie może być w nim żadnych dodatków typu mąka, guma, substancje zagęszczające itp.

Sernik czekoladowo-kokosowy robi się szybko, więc spokojnie jeszcze zdążycie upiec go na Wielkanoc. Wesołych Świąt Kochani!

sernik czekoladowo-kokosowy
Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik czekoladowo-kokosowy

Fantastyczny sernik z nutą kokosową, bardzo łatwy
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 6
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Masa twarogowa

  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 50 g masła (miękkie)
  • 110 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mleczka kokosowego (tylko gęsta część lub śmietanka koksowa)

Składniki na kruche ciasto

  • 130 g mąki pszennej
  • 55 g masła (zimnego pokrojonego w kosteczkę)
  • 20 g smalcu
  • 40 g cukru pudru
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • ½ szklanki płatków kokosowych (lub wiórki kokosowe)
  • cukier puder (do dekoracji)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera, zagnieść ciasto, uformować z ciasta wałek podzielić go na dwie części, każda zawinąć w folię spożywczą. Ciasto odłożyć do zamrażalnika na przynajmniej 3 godziny, aby porządnie stwardniało.

Przygotowanie masy serowej

  • Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej! Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder, ucierać przez kilka minut na puszystą masę. Następnie dodać w czterech porcjach twaróg jednocześnie miksując. Teraz można dodać jajka, mleczko kokosowe, wiórki i mąki, po każdym dodanym składniku należy zmiksować masę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozłożyć ciasto na spodzie blaszki lekko docisnąć. Wylać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta, posypać wiórkami lub płatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, zostawić w nim sernik do przestudzenia. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Sernik można przechowywać w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
sernik czekoladowo-kokosowy
sernik czekoladowo-kokosowy
« Wieniec drożdżowy z marcepanem
Maślane bułeczki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jula napisał

    10 maja, 2019 at 2:37 pm

    Witam, nie wiem czy to specjalnie ale w zestawieniu składników smalec jest przez kruchym cieście a w przepisie jest przy robieniu masy serowej? Rozumiem że druga opcja jest wlasciwa?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 maja, 2019 at 3:00 pm

      Nie, oczywiście smalec dodajemy do kruchego ciasta, dziękuję za zwrócenie uwagi, gdzieś się wkradła ten smalec niepotrzebnie do masy 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
      • Julia napisał

        13 maja, 2019 at 9:25 am

        Dziękuję za odpowiedź, w weekend zrobiłam sernik - wszystkim smakował. Coś innego niż standardowy sernik

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          13 maja, 2019 at 9:49 am

          Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

          Odpowiedz
  2. iza napisał

    20 kwietnia, 2019 at 5:46 pm

    rewelacyjny serniczek!!! radosnych i smacznych świąt wielkanocnych

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 kwietnia, 2019 at 6:10 pm

      Dziękuję 🙂 Dla Ciebie również życzymy Wspaniałych Świąt 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}