Drukuj
truskawki pod kruszonka

Truskawki pod kruszonką

Prosty i bardzo szybki przepis!

Rodzaj Ciasto
Kuchnia Polish
Keyword truskwaki
Porcje 8 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej
  • 110 g mąki krupczatki
  • 110 g masła
  • 60 g cukru najlepiej drobny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 600 g truskawek lub maliny, jeżyny, jagody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii

Instrukcja

Przygotowanie kruszonki

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. z opcja termoobiegu.

  2. Do miski wsypać wszystkie składniki suche na końcu dodać masło, wymieszać ciasto przy pomocy widelca lub można do tego celu użyć malakser. Po zagnieceniu ciasta dodajemy jogurt i jeszcze raz wyrabiamy, powstanie dość klejące ciasto. Ciasto w misce odłożyć do zamrażalnika na czas przygotowania truskawek. Kruszonkę można również zrobić wcześniej i zamrozić na dłuższy czas.

  3. Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, osuszyć, pokroić na plasterki, truskawki przełożyć do miski dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia się składników. Do formy do tart o średnicy 28 cm wyłożyć przygotowane truskawki, na wierzch grubo rozłożyć przygotowaną kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest dość lepkie i jeśli nie schodziło się zbyt mocno to trudno będzie je pokruszyć, ale można porozrywać i układać małe kawałki jeden obok drugiego.

  4. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 35 minut, upieczona kruszonka powinna być w złoto-brązowym kolorze. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić przed podaniem. Truskawki pod kruszonką wspaniale smakują podane z gałką lodów.

  5. Smacznego!

Notatki

Z podanej ilości składników kruszonkę można przygotować zapiekane owoce w mniejszej formie np. 23-24 cm średnicy, wystarczy zmniejszyć ilość truskawek do około 400 g, a kruszonkę pozostawić w takiej samej ilości. Warstwa kruszonki będzie grubsza, ale nadmiar je zupełnie nie przeszkadza wręcz przeciwnie.