1opakowaniecukru waniliowegolub ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. z opcja termoobiegu.
Do miski wsypać wszystkie składniki suche na końcu dodać masło, wymieszać ciasto przy pomocy widelca lub można do tego celu użyć malakser. Po zagnieceniu ciasta dodajemy jogurt i jeszcze raz wyrabiamy, powstanie dość klejące ciasto. Ciasto w misce odłożyć do zamrażalnika na czas przygotowania truskawek. Kruszonkę można również zrobić wcześniej i zamrozić na dłuższy czas.
Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, osuszyć, pokroić na plasterki, truskawki przełożyć do miski dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia się składników. Do formy do tart o średnicy 28 cm wyłożyć przygotowane truskawki, na wierzch grubo rozłożyć przygotowaną kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest dość lepkie i jeśli nie schodziło się zbyt mocno to trudno będzie je pokruszyć, ale można porozrywać i układać małe kawałki jeden obok drugiego.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 35 minut, upieczona kruszonka powinna być w złoto-brązowym kolorze. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić przed podaniem. Truskawki pod kruszonką wspaniale smakują podane z gałką lodów.
Smacznego!
Notatki
Z podanej ilości składników kruszonkę można przygotować zapiekane owoce w mniejszej formie np. 23-24 cm średnicy, wystarczy zmniejszyć ilość truskawek do około 400 g, a kruszonkę pozostawić w takiej samej ilości. Warstwa kruszonki będzie grubsza, ale nadmiar je zupełnie nie przeszkadza wręcz przeciwnie.