• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką

Aktualizacja: 5 paź, 2019 · Opublikowany: 26 cze, 2019 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Najszybszy pieczony deser na upalne dni, to truskawki pod kruszonką. Na zewnątrz upały w domu gorąco i pewnie nie macie ochoty na spędzanie dłuższych chwil w kuchni. To całkiem zrozumiałe, ale coś słodkiego chciałoby się przekąsić, truskawki pod kruszonką to jest to! Szybkie przygotowanie i wyśmienity smak tak można podsumować dzisiejszy przepis.

Truskawki pod kruszonka w formie widok z góry.
Truskawki pod kruszonką
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭Wskazówki
  • 🍰 Wariacje
  • 🍓 Truskawkowe przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej
  • 110 g mąki krupczatki
  • 110 g masła
  • 60 g cukru najlepiej drobny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 600 g truskawek lub maliny, jeżyny, jagody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilii

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. z opcja termoobiegu.
  • Do miski wsypać wszystkie składniki suche na końcu dodać masło, wymieszać ciasto przy pomocy widelca lub można do tego celu użyć malakser. Po zagnieceniu ciasta dodajemy jogurt i jeszcze raz wyrabiamy, powstanie dość klejące ciasto. Ciasto w misce odłożyć do zamrażalnika na czas przygotowania truskawek. Kruszonkę można również zrobić wcześniej i zamrozić na dłuższy czas.
  • Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, osuszyć, pokroić na plasterki, truskawki przełożyć do miski dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia się składników. Do formy do tart o średnicy 28 cm wyłożyć przygotowane truskawki, na wierzch grubo rozłożyć przygotowaną kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest dość lepkie i jeśli nie schodziło się zbyt mocno to trudno będzie je pokruszyć, ale można porozrywać i układać małe kawałki jeden obok drugiego.
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 35 minut, upieczona kruszonka powinna być w złoto-brązowym kolorze. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić przed podaniem. Truskawki pod kruszonką wspaniale smakują podane z gałką lodów.
Soczyste truskawki pod kruszonka na białym talerzu z gałką lodów.
Truskawki pod kruszonką

💭Wskazówki

Przepis na kruszonkę nie jest typowy, kruszonka z dzisiejszego przepisu jest dość "mokra" i bez schłodzenia może przysporzyć trochę kłopotu z rozkładaniem jej na wierzchu deseru. Kruszonkę możemy przygotować w malakserze lub ręcznie, nie jest potrzebne chłodzenie jej przed pieczeniem, ale taki zabieg niewątpliwie ułatwi rozkładanie jej na truskawkach. Deser ten piekę od czasu pojawienie się truskawek przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego też przygotowuję kruszonkę z podwójnej porcji. Jedną część wykorzystuję od razu do ciasta, a druga zamrażam. Jeśli będziecie używać mrożonej kruszonki, pamiętajcie, aby wyjąć ją trochą wcześniej z zamrażalnika. Dzięki temu łatwiej będzie się kruszyła. Można też zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozsypać po truskawkach.

Truskawki wystarczy pokroić w plasterki i posypać je odrobiną cukru waniliowego z dodatkiem mąki ziemniaczanej, która żeluje zapieczone truskawki. Koniecznie dodajcie do truskawek cukier waniliowy lub ziarenka wanilii, to bardzo podkręca ich smak. Namawiam do spróbowanie jeszcze ciepłej kruszonki podanej z dużą porcją lodów, smakuje to obłędnie!

🍰 Wariacje

Dziś zaproponowałam Wam truskawki pod kruszonką, ale w sezonie letnim możecie przygotować wiele innych pysznych wariacji. Wspaniale będą smakowały maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest. Owoce można mieszać ze sobą, tworząc nowe fantastyczne smaki tego deseru. Bawcie się dobrze i smacznie mamy przecież piękne lato!

🍓 Truskawkowe przepisy

Sezon truskawkowy w pełni i koniecznie trzeba wykorzystać je nie tylko do wspaniałych koktajli, lodów czy dżemów. Truskawki to dobro, które szybko znika ze straganów, trzeba się więc nimi nasycić.

  • Truskawki z mascarpone
  • Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną
  • Drożdżówki z truskawkami i mango

📖 Przepis

truskawki pod kruszonka
Print Pin
5 z 2 głosów

Truskawki pod kruszonką

Prosty i bardzo szybki przepis!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasto
Porcji 8
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej
  • 110 g mąki krupczatki
  • 110 g masła
  • 60 g cukru (najlepiej drobny)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 600 g truskawek (lub maliny, jeżyny, jagody)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. z opcja termoobiegu.
  • Do miski wsypać wszystkie składniki suche na końcu dodać masło, wymieszać ciasto przy pomocy widelca lub można do tego celu użyć malakser. Po zagnieceniu ciasta dodajemy jogurt i jeszcze raz wyrabiamy, powstanie dość klejące ciasto. Ciasto w misce odłożyć do zamrażalnika na czas przygotowania truskawek. Kruszonkę można również zrobić wcześniej i zamrozić na dłuższy czas.
  • Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, osuszyć, pokroić na plasterki, truskawki przełożyć do miski dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia się składników. Do formy do tart o średnicy 28 cm wyłożyć przygotowane truskawki, na wierzch grubo rozłożyć przygotowaną kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest dość lepkie i jeśli nie schodziło się zbyt mocno to trudno będzie je pokruszyć, ale można porozrywać i układać małe kawałki jeden obok drugiego.
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 35 minut, upieczona kruszonka powinna być w złoto-brązowym kolorze. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić przed podaniem. Truskawki pod kruszonką wspaniale smakują podane z gałką lodów.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Z podanej ilości składników kruszonkę można przygotować zapiekane owoce w mniejszej formie np. 23-24 cm średnicy, wystarczy zmniejszyć ilość truskawek do około 400 g, a kruszonkę pozostawić w takiej samej ilości. Warstwa kruszonki będzie grubsza, ale nadmiar je zupełnie nie przeszkadza wręcz przeciwnie.
  • truskawki pod kruszonka
Truskawki pod kruszonką
« Zielona babka ucierana
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Julia napisał

    03 czerwca, 2020 at 8:14 pm

    Dzień dobry. Co jeśli przez 15 minut pieczenia kruszonka wygląda jak stopione ser na pizzy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 czerwca, 2020 at 10:00 pm

      Hmm, kruszonka podczas pieczenia lekko się przypieka i jest ciemniejsza niż ciasto, ale nie powinna się rozpłynąć, może jeśli byłoby więcej masła to mogłaby się tak stać. Trudno mi powiedzieć co się stało i czy składniki były dobrze odmierzone i takie jak w przepisie. Tak, czy inaczej mam nadzieję, że ciasto wyszło dobre 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →