• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką

Aktualizacja: 5 paź, 2019 · Opublikowany: 26 cze, 2019 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Najszybszy pieczony deser na upalne dni, to truskawki pod kruszonką. Na zewnątrz upały w domu gorąco i pewnie nie macie ochoty na spędzanie dłuższych chwil w kuchni. To całkiem zrozumiałe, ale coś słodkiego chciałoby się przekąsić, truskawki pod kruszonką to jest to! Szybkie przygotowanie i wyśmienity smak tak można podsumować dzisiejszy przepis.

Truskawki pod kruszonka w formie widok z góry.
Truskawki pod kruszonką
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭Wskazówki
  • 🍰 Wariacje
  • 🍓 Truskawkowe przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej
  • 110 g mąki krupczatki
  • 110 g masła
  • 60 g cukru najlepiej drobny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 600 g truskawek lub maliny, jeżyny, jagody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilii

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. z opcja termoobiegu.
  • Do miski wsypać wszystkie składniki suche na końcu dodać masło, wymieszać ciasto przy pomocy widelca lub można do tego celu użyć malakser. Po zagnieceniu ciasta dodajemy jogurt i jeszcze raz wyrabiamy, powstanie dość klejące ciasto. Ciasto w misce odłożyć do zamrażalnika na czas przygotowania truskawek. Kruszonkę można również zrobić wcześniej i zamrozić na dłuższy czas.
  • Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, osuszyć, pokroić na plasterki, truskawki przełożyć do miski dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia się składników. Do formy do tart o średnicy 28 cm wyłożyć przygotowane truskawki, na wierzch grubo rozłożyć przygotowaną kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest dość lepkie i jeśli nie schodziło się zbyt mocno to trudno będzie je pokruszyć, ale można porozrywać i układać małe kawałki jeden obok drugiego.
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 35 minut, upieczona kruszonka powinna być w złoto-brązowym kolorze. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić przed podaniem. Truskawki pod kruszonką wspaniale smakują podane z gałką lodów.
Soczyste truskawki pod kruszonka na białym talerzu z gałką lodów.
Truskawki pod kruszonką

💭Wskazówki

Przepis na kruszonkę nie jest typowy, kruszonka z dzisiejszego przepisu jest dość "mokra" i bez schłodzenia może przysporzyć trochę kłopotu z rozkładaniem jej na wierzchu deseru. Kruszonkę możemy przygotować w malakserze lub ręcznie, nie jest potrzebne chłodzenie jej przed pieczeniem, ale taki zabieg niewątpliwie ułatwi rozkładanie jej na truskawkach. Deser ten piekę od czasu pojawienie się truskawek przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego też przygotowuję kruszonkę z podwójnej porcji. Jedną część wykorzystuję od razu do ciasta, a druga zamrażam. Jeśli będziecie używać mrożonej kruszonki, pamiętajcie, aby wyjąć ją trochą wcześniej z zamrażalnika. Dzięki temu łatwiej będzie się kruszyła. Można też zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozsypać po truskawkach.

Truskawki wystarczy pokroić w plasterki i posypać je odrobiną cukru waniliowego z dodatkiem mąki ziemniaczanej, która żeluje zapieczone truskawki. Koniecznie dodajcie do truskawek cukier waniliowy lub ziarenka wanilii, to bardzo podkręca ich smak. Namawiam do spróbowanie jeszcze ciepłej kruszonki podanej z dużą porcją lodów, smakuje to obłędnie!

🍰 Wariacje

Dziś zaproponowałam Wam truskawki pod kruszonką, ale w sezonie letnim możecie przygotować wiele innych pysznych wariacji. Wspaniale będą smakowały maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest. Owoce można mieszać ze sobą, tworząc nowe fantastyczne smaki tego deseru. Bawcie się dobrze i smacznie mamy przecież piękne lato!

🍓 Truskawkowe przepisy

Sezon truskawkowy w pełni i koniecznie trzeba wykorzystać je nie tylko do wspaniałych koktajli, lodów czy dżemów. Truskawki to dobro, które szybko znika ze straganów, trzeba się więc nimi nasycić.

  • Truskawki z mascarpone
  • Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną
  • Drożdżówki z truskawkami i mango

📖 Przepis

truskawki pod kruszonka
Print Pin
5 z 2 głosów

Truskawki pod kruszonką

Prosty i bardzo szybki przepis!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasto
Porcji 8
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej
  • 110 g mąki krupczatki
  • 110 g masła
  • 60 g cukru (najlepiej drobny)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 600 g truskawek (lub maliny, jeżyny, jagody)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. z opcja termoobiegu.
  • Do miski wsypać wszystkie składniki suche na końcu dodać masło, wymieszać ciasto przy pomocy widelca lub można do tego celu użyć malakser. Po zagnieceniu ciasta dodajemy jogurt i jeszcze raz wyrabiamy, powstanie dość klejące ciasto. Ciasto w misce odłożyć do zamrażalnika na czas przygotowania truskawek. Kruszonkę można również zrobić wcześniej i zamrozić na dłuższy czas.
  • Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, osuszyć, pokroić na plasterki, truskawki przełożyć do miski dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia się składników. Do formy do tart o średnicy 28 cm wyłożyć przygotowane truskawki, na wierzch grubo rozłożyć przygotowaną kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest dość lepkie i jeśli nie schodziło się zbyt mocno to trudno będzie je pokruszyć, ale można porozrywać i układać małe kawałki jeden obok drugiego.
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 35 minut, upieczona kruszonka powinna być w złoto-brązowym kolorze. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić przed podaniem. Truskawki pod kruszonką wspaniale smakują podane z gałką lodów.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Z podanej ilości składników kruszonkę można przygotować zapiekane owoce w mniejszej formie np. 23-24 cm średnicy, wystarczy zmniejszyć ilość truskawek do około 400 g, a kruszonkę pozostawić w takiej samej ilości. Warstwa kruszonki będzie grubsza, ale nadmiar je zupełnie nie przeszkadza wręcz przeciwnie.
  • truskawki pod kruszonka
Truskawki pod kruszonką
« Zielona babka ucierana
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Julia napisał

    03 czerwca, 2020 at 8:14 pm

    Dzień dobry. Co jeśli przez 15 minut pieczenia kruszonka wygląda jak stopione ser na pizzy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 czerwca, 2020 at 10:00 pm

      Hmm, kruszonka podczas pieczenia lekko się przypieka i jest ciemniejsza niż ciasto, ale nie powinna się rozpłynąć, może jeśli byłoby więcej masła to mogłaby się tak stać. Trudno mi powiedzieć co się stało i czy składniki były dobrze odmierzone i takie jak w przepisie. Tak, czy inaczej mam nadzieję, że ciasto wyszło dobre 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}