drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
Print

Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym

Fantastyczne puszyste drożdżówki z truskawkami z dodatkiem kokosowych aromatów
Course Bułki
Cuisine Polish
Keyword truskawki, wiórki kokosowe
Cook Time 15 minutes
Servings 8 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Author Anna

Ingredients

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 280 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 130 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 40 g masła

Składniki na kruszonkę

  • 60 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Składniki na lukier

  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru lub więcej

Instructions

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę, palcami rozetrzeć masło do chwili, kiedy zacznie się kleić, kruszonkę można na chwilę włożyć do zamrażalnika.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski miksera wsypać składniki suche (mąkę, sól, cukier), mleko lekko podgrzać rozpuścić w nim drożdże dodać łyżkę mieszanki składników suchych dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby składniki się spieniły. Następnie dodać je do składników suchych, wbić jajko, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie się już łączyć w jedną całość można dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez 2 minuty na średnich obrotach.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąka blat, ciasto podzielić na 8 równych części. Najlepiej użyć wagi (wagę całego ciasta podzielić na 8 porcji) z każdej uformować zgrabna kulkę. Kuleczki ciasta układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępu, dłonią spłaszczyć każdą kulkę, powstanie płaski placuszek.
  • Przygotować folę spożywczą, jedną jej stronę posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułeczki i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia.

Przygotowanie truskawek i lukru

  • Truskawki umyć i osuszyć, następnie pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski dodać mąkę i cukier, wymieszać i dostawić. Do kubeczka wlać mleczko kokosowe, dodać cukier puder, utrzeć lukier w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru, lukier powinien być na tyle płynny, żeby łatwo dał rozprowadzić się na bułkach.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Kiedy bułki są już wyrośnięte palcami zrobić wgłębienie w każdej pozostawiając napuszoną oponkę. Można też zrobić to dnem małej szklaneczki. Na dno każdego wgłębienia nasypać łyżeczkę wiórków kokosowych. Następnie nałożyć przygotowane truskawki.
  • Wszystkie bułki pomalować roztrzepanym jajkiem, a następnie obficie posypać kruszonką. Drożdżówki wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut, upieczone drożdżówki powinny być rumiane. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie pomalować lukrem.
  • Smacznego!