Fantastyczne puszyste drożdżówki z truskawkami z dodatkiem kokosowych aromatów
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
280gmąki pszennej
40gcukru
1szczyptasoli
10gświeżych drożdży
130mlmleka
1dużejajko
40gmasła
Składniki na kruszonkę
60gcukru
70gmąki pszennej
70gmasła
5łyżekwiórków kokosowych
Składniki na lukier
2łyżkigęstego mleczka kokosowego
¾szklankicukru pudrulub więcej
Instrukcje
Przygotowanie kruszonki
Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę, palcami rozetrzeć masło do chwili, kiedy zacznie się kleić, kruszonkę można na chwilę włożyć do zamrażalnika.
Przygotowanie ciasta
Do miski miksera wsypać składniki suche (mąkę, sól, cukier), mleko lekko podgrzać rozpuścić w nim drożdże dodać łyżkę mieszanki składników suchych dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby składniki się spieniły. Następnie dodać je do składników suchych, wbić jajko, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie się już łączyć w jedną całość można dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez 2 minuty na średnich obrotach.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąka blat, ciasto podzielić na 8 równych części. Najlepiej użyć wagi (wagę całego ciasta podzielić na 8 porcji) z każdej uformować zgrabna kulkę. Kuleczki ciasta układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępu, dłonią spłaszczyć każdą kulkę, powstanie płaski placuszek.
Przygotować folę spożywczą, jedną jej stronę posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułeczki i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia.
Przygotowanie truskawek i lukru
Truskawki umyć i osuszyć, następnie pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski dodać mąkę i cukier, wymieszać i dostawić. Do kubeczka wlać mleczkokokosowe, dodać cukier puder, utrzeć lukier w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru, lukier powinien być na tyle płynny, żeby łatwo dał rozprowadzić się na bułkach.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Kiedy bułki są już wyrośnięte palcami zrobić wgłębienie w każdej pozostawiając napuszoną oponkę. Można też zrobić to dnem małej szklaneczki. Na dno każdego wgłębienia nasypać łyżeczkę wiórków kokosowych. Następnie nałożyć przygotowane truskawki.
Wszystkie bułki pomalować roztrzepanym jajkiem, a następnie obficie posypać kruszonką. Drożdżówki wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut, upieczone drożdżówki powinny być rumiane. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie pomalować lukrem.