Drukuj
kartacze

Kartacze

Kartacze z nadzieniem mięsnym

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Keyword mięso mielone, ziemniaki
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 35 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 700 g ziemniaków surowych waga po odciśnięciu z płynu
  • 500 g ziemniaków gotowanych ugotować z dodatkiem soli tak jak na obiad
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanych

Składniki na farsz

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula

Dodatkowo

  • 1 duża cebula + 1 duża do podania
  • olej do smażenia

Instrukcja

Przygotowanie farszu

  1. Mielone mięso włożyć do miski dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić dość intensywnie przyprawami, farsz do kartaczy musi być przyprawiany intensywnie, ponieważ ciasto na kluski jest raczej neutralne w smaku. Farsz odstawić do czasu przygotowania ciasta.

Przygotowanie ciasta

  1. Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę.

  2. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce do warzyw o bardzo drobnych oczkach. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w tarczę do ścierania ziemniaków na placki, jest to tarcza o najdrobniejszych oczkach. Przygotować czystą ściereczkę bawełnianą z mocnej tkaniny, na którą wyłożyć część przetartych ziemniaków i dokładnie odcisnąć nadmiar płynu ziemniaczanego. Masa powinna być sucha, do tego trzeba trochę siły i cierpliwości.

  3. Przetarte i odciśnięte ziemniaki włożyć do miski, dodać sól, mąkę i wyrobić ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, to znaczy, że ziemniaki były słabo odciśnięte w takiej sytuacji można dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta odcinać kawałki o wadze około 100 g, każdy placuszek rozpłaszczyć na dłoni, placuszek powinien być duży. Na środek nałożyć solidną porcję mięsa, dokładnie skleić kluskę i uformować owalną kluskę. Obtoczyć ją w mące ziemniaczanej, odłożyć na blat do czasu przygotowania całości.

  4. Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól, zagotować.

    Na talerz nasypać kilka łyżek mąki ziemniaczanej.

    Gotowe kluski włożyć do gotującej wody, gotować przez około 35 minut, jeśli kluski będą mniejsze niż te zaproponowane przeze mnie, będą potrzebowały mniej czasu na ugotowanie. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z przypieczoną cebulką. Fantastyczne smakują kluski podsmażane na tłuszczu, niektórzy uważają, że są lepsze niż te świeżo wyjęte z wody. Żeby przygotować przypieczoną wersje, należy kluski pokroić w plastry i podsmażyć na tłuszczu do przyrumienienia.

  5. Smacznego!

Notatki

Do przygotowania ciasta na kluski wybierajcie ziemniaki o dużej zawartości skrobi.