Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dania mięsne

Domowe kartacze z mięsem

Aktualizacja: 27 sie, 2021 · Opublikowany: 3 wrz, 2019 · przez Anna · 18 komentarzy

Skocz do przepisu

Domowe kartacze, cepeliny, pyzy z mięsem lub po prostu kluski ziemniaczane z mięsem. Jest to niesamowicie pyszne danie pochodzące z kuchni kresowej. Przygotowujemy je z ciasta ziemniaczanego, do którego wykorzystujemy ziemniaki gotowane i surowe. Wybierając ziemniaki, weźcie te o dużej zawartości skrobi, wtedy nie trzeba dodawać zbyt wiele mąki ziemniaczanej do ciasta.

dwa kartacze na talerzu podane z ogórkami kiszonymi
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje krok po kroku
  • 🥔 Ciasto na kartacze. Jak przygotować ziemniaki?
  • 🥩 Z czego farsz?
  • 🧅 Z czym i jak podać?
  • ❓Przepis na kartacze - FAQ
  • 🥔 Co jeszcze z ziemniaków? Podobne przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

składniki na kartacze w miseczkach
kartacze
  • ziemniaki surowe
  • ziemniaki gotowane
  • mięso mielone z dodatkami

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Instrukcje krok po kroku

1

Mielone mięso włożyć do miski dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić dość intensywnie przyprawami, farsz do kartaczy musi być przyprawiany intensywnie, ponieważ ciasto na kluski jest raczej neutralne w smaku. Farsz odstawić do czasu przygotowania ciasta.

2

Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
500 g ziemniaków gotowanych

ziemniaki mielone w białej misce
kartacze
surowe ziemniaki starte w malakserze
kartacze
3

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce do warzyw o bardzo drobnych oczkach. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w tarczę do ścierania ziemniaków na placki. Jest to tarcza o najdrobniejszych oczkach.

4

Przygotować czystą ściereczkę bawełnianą z mocnej tkaniny, na którą wyłożyć część przetartych ziemniaków i dokładnie odcisnąć nadmiar płynu ziemniaczanego. Róbcie to małymi porcjami, będzie wygodniej i łatwiej.

surowe ziemniaki odciskane przez ściereczkę
kartacze
miski z płynem po ziemniakach w jednej z nich powstała skrobia
kartacze
5

Płyn odciśnijcie do miski, na dnie po chwili zbierze się skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do ciasta. Masa ziemniaczana powinna być sucha, do tego trzeba trochę siły i cierpliwości, ale przyłóżcie się, aby później w gotowaniu kluski się nierozpadły.
1000 g ziemniaków surowych po odciśnięciu

6

Przetarte i odciśnięte ziemniaki włożyć do miski, dodać sól i skrobię, która zebrała się na dnie naczynia, wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, to znaczy, że ziemniaki były słabo odciśnięte, w takiej sytuacji można dodać odrobinę więcej mąki.

w miskach dwa rodzaje ziemniaków na kartacze
kartacze
na dłoni placek ciasta z nałożonym farszem
kartacze
7

Z ciasta odcinać kawałki o wadze około 100 g, każdy placuszek rozpłaszczyć na dłoni, placuszek powinien być duży. Na środek nałożyć solidną porcję mięsa, dokładnie skleić kluskę i uformować owalny kształt.

8

Kluskę obtoczyć w mące ziemniaczanej, odłożyć na blat do czasu przygotowania całości.

surowy kartacz na dłoni
kartacze
9

Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól, zagotować.
Gotowe kluski włożyć do gotującej wody, gotować przez około 30 minut. Jeśli kluski będą mniejsze niż te zaproponowane przeze mnie, będą potrzebowały mniej czasu na ugotowanie. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z przypieczoną cebulką i chrupiącym boczkiem. Fantastyczne smakują kluski podsmażane na tłuszczu, niektórzy uważają, że są lepsze niż te świeżo wyjęte z wody. Żeby przygotować przypieczoną wersje, należy kluski pokroić w plastry i podsmażyć na tłuszczu do przyrumienienia.

  • kartacze na talerzu okraszone cebulka i boczkiem, podane z ogórkiem kiszonym
  • dwadzieścia owalnych surowych kartaczy ułożonych na blacie
kartacze

🥔 Ciasto na kartacze. Jak przygotować ziemniaki?

Jak zrobić kartacze z mięsem? Jeśli zdecydujecie się przygotować kartacze to trzeba zacząć od przygotowania ziemniaków. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień przed przygotowaniem klusek. Po ugotowaniu i odcedzeniu, a następnie dokładnym wystudzeniu, należy przechować w lodówce pod przykryciem. Następnego dnia wystarczy przecisnąć je przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie róbcie tego zaraz po ugotowaniu, ponieważ ziemniaki i tak zbiją się w "grudki", a następnego dnia trzeba będzie powtórzyć tę pracę.

Jeśli chodzi o surowe ziemniaki, to ścieramy je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Oczywiście najlepiej wykorzystać do tego malakser (jeśli taki posiadacie) wyposażony w tarczę do ścierania ziemniaków na placki. Starte ziemniaki koniecznie trzeba odcisnąć z nadmiaru płynu. Do tego celu potrzebna jest bawełniana mocna ściereczka, na którą wykładamy porcjami ziemniaki. Ziemniaki najlepiej nałożyć na środek ściereczki, a następnie złożyć wszystkie rogi razem. Teraz należy skręcać zawiniątko i jednocześnie ściskać tak, aby pozbyć się, jak największej ilości soku. Sok zachować i poczekać, aż na dnie naczynia osadzi się skrobia. Płyn odlać, a skrobię dodać do ciasta ziemniaczanego.

🥩 Z czego farsz?

Farsz do klusek przygotowany jest z surowego mięsa. Zazwyczaj jest to wieprzowina, ale dziś proponuję przygotować farsz z wołowiny mieszanej z indykiem. Wybierzcie mięso dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła! Do mięsa należy dodać sporo czosnku, soli, pieprzu oraz posiekaną cebulę. Farsz musi być doprawiony bardzo intensywnie, ponieważ ciasto jest neutralne w smaku.

🧅 Z czym i jak podać?

Kartacze są dużymi kluskami i bardzo pożywnymi, dwie sztuki wystarczą, żeby zaspokoić średni głód dorosłej osoby. Kluski możemy podać prosto z wody okraszone przypieczoną cebulką. Choć muszę przyznać, że najlepsze są na następnego dnia przypiekane na patelni. Nie zjedzcie więc wszystkich od razu. Zimne kluski należy pokroić w grube plastry podsmażyć na oleju na średnim ogniu. Smażymy do uzyskania chrupiącej rumianej skórki, to naprawdę smakuje wybornie, pyszności.

❓Przepis na kartacze - FAQ

Jakie ziemniaki są najlepsze do kartaczy?

Najlepsze odmiany ziemniaków to ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Z takich ziemniaków kluski wyjdą najlepsze i nie trzeba będzie dosypywać dodatkowej mąki. Wybierajcie ziemniaki z kategorii C, która oznacza ziemniaki lekko mączyste nadające się do tego typu dań. Odmian ziemniaków jest bardzo wiele, najlepiej zapytać sprzedawcę, które z oferowanych ziemniaków będą najlepsze na kluski. Kilka polecanych odmian to, Boryna, Pasat, Kaszub, Skawa, Bursztyn, Lena, Mila, czy Aster.

Dlaczego ciasto zbyt mocno klei się?

To może być wina zbyt wilgotnej masy ziemniaczanej, czyli zbyt słabo odciśniętych surowych ziemniaków. Trzeba do tego naprawdę sporo siły. Jeśli tego nie zrobicie solidnie, ciasto podczas gotowania zacznie się rozpadać.

Dlaczego kartacze rozlatują się po wrzuceniu do wrzątku?

Zbyt lepkie, luźne ciasto podczas gotowania zacznie się rozpadać. Przyczyną mogą być za słabo odciśnięte surowe ziemniaki lub nieodpowiednia odmiana. Wybierajcie ziemniaki o dużej zawartości skrobi! Jeśli po wyrobieniu ciasta macie wrażenie, że masa jest zbyt luźna i nie trzyma się

Mięso do farszu surowe czy gotowane?

Do farszu używamy mięsa surowego. Podczas długiego, ale delikatnego gotowania mięso idealnie się ugotuje. Nadziewanie gotowanym mięsem surowych ziemniaczanych klusek sprawi, że po ugotowaniu farsz byłby bardzo suchy, dlatego też nadziewamy je zawsze surowym mięsem. Choć niektórzy podsmażają farsz mięsny i takim faszerują kluski. W takim przypadku zróbcie cieńszą otoczkę z ciasta ziemniaczanego!

Pyzy cepeliny a kartacze, czym się różnią?

W zasadzie pod tymi nazwami kryją się te same dania. Mogą różnić się wielkością klusek lub ich farszem, ale baza pozostaje podobna.

Jak długo gotować?

Kartacze są dużymi kluskami wypełnione surowym mięsem dlatego też trzeba gotować je powoli i długo. Zaproponowana przeze mnie wielkość klusek, czyli około 100 g ciasta ziemniaczanego wypełnionego mięsem powinna gotować się około 25-30 minut. Po takim czasie będziemy mieć pewność, że mięso w środku klusek jest ugotowane.

🥔 Co jeszcze z ziemniaków? Podobne przepisy

Z ziemniaków możemy przygotować bardzo wiele potraw. Z gotowanych ziemniaków możemy przygotować najprostsze kluski, czyli kluski śląskie, które wspaniale smakują z różnego rodzaju sosami. Może macie jednak ochotę na słodkie danie przygotowane na bazie ziemniaków to zapraszam na knedle z brzoskwinią.

  • kluski slaskie
    Kluski śląskie
  • Placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczane
  • gnocchi z dynia
    Gnocchi z dynią
  • ruskie pierogi
    Ruskie pierogi

📖 Przepis

kartacze
Print Pin
5 z 7 głosów

Kartacze

Kartacze z nadzieniem mięsnym
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 20
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 1000 g ziemniaków surowych (waga po odciśnięciu płynu)
  • 500 g ziemniaków gotowanych (ugotować z dodatkiem soli tak jak na obiad)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Składniki na farsz

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula

Dodatkowo

  • 1 duża cebula (+ 1 duża do podania)
  • olej do smażenia
  • 100 g boczku (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie farszu

  • Mielone mięso włożyć do miski dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić dość intensywnie przyprawami, farsz do kartaczy musi być przyprawiany intensywnie, ponieważ ciasto na kluski jest raczej neutralne w smaku. Farsz odstawić do czasu przygotowania ciasta.
    500 g mielonego mięsa wołowego, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 300 g mielonego mięsa z indyka

Przygotowanie ciasta

  • Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
    500 g ziemniaków gotowanych
    ziemniaki mielone w białej misce
  • Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce do warzyw o bardzo drobnych oczkach. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w tarczę do ścierania ziemniaków na placki. Jest to tarcza o najdrobniejszych oczkach.
    surowe ziemniaki starte w malakserze
  • Przygotować czystą ściereczkę bawełnianą z mocnej tkaniny, na którą wyłożyć część przetartych ziemniaków i dokładnie odcisnąć nadmiar płynu ziemniaczanego. Płyn odciśnijcie do miski, na dnie po chwili zbierze się mąka ziemniaczana, którą należy dodać do masy ziemniaczanej.
    1000 g ziemniaków surowych
    surowe ziemniaki zawinięte w ściereczkę i odciśnięte z płynu
  • Masa ziemniaczana powinna być bardzo sucha, do tego trzeba trochę siły i cierpliwości, ale przyłóżcie się, aby później w gotowaniu kluski się nierozpadły.
    surowe ziemniaki odciskane przez ściereczkę
  • Przetarte i odciśnięte ziemniaki włożyć do miski, dodać sól skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Wyrobić ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, to znaczy, że ziemniaki były słabo odciśnięte, w takiej sytuacji można dodać odrobinę więcej mąki.
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ciasto na kartacze w misce
  • Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól, zagotować.
  • Z ciasta odcinać kawałki o wadze około 100 g, każdy placuszek rozpłaszczyć na dłoni, placuszek powinien być duży. Na środek nałożyć solidną porcję mięsa, dokładnie skleić kluskę i uformować owalny kształt. Na talerz nasypać kilka łyżek mąki ziemniaczanej. Obtoczyć kluski w mące ziemniaczanej, odłożyć na blat do czasu przygotowania całości.
    na dłoni placek ciasta z nałożonym farszem
  • Gotowe kluski włożyć do gotującej wody, gotować przez około 30 minut, jeśli kluski będą mniejsze niż te zaproponowane przeze mnie, będą potrzebowały mniej czasu na ugotowanie. Podczas gotowanie delikatnie zamieszajcie w garnku, aby kartacze gotowały się równomiernie. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z przypieczoną cebulką i boczkiem. Fantastyczne smakują kluski podsmażane na tłuszczu, niektórzy uważają, że są lepsze niż te świeżo wyjęte z wody. Żeby przygotować przypieczoną wersje, należy kluski pokroić w plastry i podsmażyć na tłuszczu do przyrumienienia.
    1 duża cebula
    kartacze

📋 Notatki

Do przygotowania ciasta na kluski wybierajcie ziemniaki o dużej zawartości skrobi!
Jeśli macie obawy, czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji i nie będzie rozlatywało się podczas gotowania, przeprowadźcie próbę. Oderwijcie mały kawałek ciasta, utoczcie kuleczkę i wrzućcie na gotującą się wodę. Jeśli kluska zachowuje swój kształt i nie rozpada się to znak, że ciasto jest idealne. Gdyby jednak rozleciała się, to dodajcie do ciasta więcej mąki ziemniaczanej.
kartacze na talerzu okraszone skwarkami w tle czerwony dzbanek i śmietana

Więcej Przepisy na dania mięsne

  • Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
    Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
  • pasztet z krolika
    Pasztet z królika
  • kurczak w sosie orzechowym
    Kurczak w sosie orzechowym
  • Paszteciki z miesem z ciasta twarogowego
    Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego

Komentarze

    5 from 7 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Patrycja Reszko napisał

    15 lipca, 2022 at 9:59 am

    Ale bym zjadła!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 lipca, 2022 at 11:20 pm

      O ja też 😜 uwielbiam je, trzeba zrobić!

      Odpowiedz
  2. Miłośniczka kartaczy napisał

    07 sierpnia, 2021 at 1:28 pm

    Robię kartacze od lat. Nigdy nie dodaję skrobi ziemniaczanej. Po wyciśnięciu ziemniaków ( wyciskam wodę do garnka) czekam aż skrobia z ziemniaków osiądzie na dnie garnka, zlewam wodę i dokładam skrobię która osiadła na dnie garnka. To wystarczy w zupełności. Kartacze nie są neutralne w smaku, gdyż ziemniaki gotujemy z solą a kartacze w osolonej wodzie. Chodzi właśnie o to żeby i farsz i ziemniaki miały smak. Pochodzę z Mazur i tam właśnie tak się robi kartacze, tak robiła moja mama, babcia i prababcia. W kartaczy właśnie najbardziej mi smakuje masa ziemniaczana. U nas się robi kartacze z 10-15 kg ziemniaków. Na drugi dzień kroimy w grube plastry i smażymy. Pyszne.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 sierpnia, 2021 at 10:27 pm

      No tak, skrobię zebraną po wyciśnięciu ziemniaków dodajemy do ciasta i w razie potrzeby dodajemy więcej mąki, gdyby cisto tego wymagało. Nie każdy wybierze odpowiednio mączyste ziemniaki, które zapewnią idealne ciasto. Dlatego też w takiej sytuacji lepiej dodać mąkę ziemniaczaną niż zmarnować całą pracę. Ktoś, kto tak jak Pani robi je od lat i ma w tym wspaniałe doświadczenie to wie, jakie powinno być ciasto i jego konsystencja. Natomiast osoby robiące je po raz pierwszy dla pewności mogą dodać odrobinę mąki, aby mieć pewność, że wyjdą. Mąka ziemniaczana w ilości 2 łyżek to nic złego ;).
      Co do smaku to oczywiście ma Pani rację, kartacze nie są neutralne w smaku, i takie nie powinny być. Mięso musi być dobrze doprawione, aby po ugotowaniu wyśmienicie smakowało z grubą warstwą ziemniaczanej otoczki.
      Zgadzam się z Panią, odsmażane są najlepsze, taki uwielbiam najbardziej!!!
      Pozdrawiam gorąco.

      Odpowiedz
  3. Karina napisał

    04 lipca, 2021 at 9:31 pm

    5 gwiazdek
    Super przepis. Zrobiłam dokładnie jak w opisie - wyszły pyszne i mięciutkie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2021 at 10:30 pm

      Dziękuję, super bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Za mną chodzą od jakiegoś czasu, muszę je zrobić i mam już pomysł na wersję wegetariańską :). Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  4. DrAgon napisał

    04 maja, 2021 at 7:06 am

    Do diabła z tym wszystkim! Wrzuciłem do waru i się rozpadły!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 maja, 2021 at 1:52 pm

      Przykro mi, ale to najprawdopodobniej wina mało mączystych ziemniaków :(, po prostu były nieodpowiednie do tego typu dania, nie każde ziemniaki się do tego nadają. Tak jak napisałam we wpisie, powinna to być odmiana ziemniaków mączystych! Surowe ziemniaki powinny też być bardzo mocno odciśnięte to bardzo ważne. Jeśli stosujemy jednak ziemniaki z małą zawartością skrobi, należy dodać więcej mąki ziemniaczanej, aby ciasto związało. Kartacze, jeśli nawet były przygotowane z odpowiednich ziemniaków i ciasto było zwarte, to mogą rozgotować się przez zbyt moce gotowanie. Powinno gotować się je na wolnym ogniu, aby mięso doszło w środku, a ciasto zostało całe... Nie są to proste kluchy, szczególnie kiedy robimy je po raz pierwszy, trzeba do nich wyczucia. Mam nadzieję, że jednak jeszcze kiedyś Pan spróbuje :).

      Odpowiedz
  5. Kasia napisał

    10 listopada, 2020 at 1:38 pm

    5 gwiazdek
    Porażka. Zrobiłam..... A raczej dzięki nim wysprzątałam kuchnie i tyle. Wszystko w koszu. Ładnie wygląda na foto ;-( ciasto się kleilo, nie dało rady uformować nic. Nigdy więcej!
    Pozdrawiam;(

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 listopada, 2020 at 3:26 pm

      Przykro mi :(, ale skoro ciasto kleiło się, to pewnie ziemniaki niebyły odciśnięte na wiór! Piszę o tym w przepisie, że powinny być bardzo solidne odciśnięte, najlepiej robić to małymi porcjami, aby łatwiej było to zrobić.To podstawa udanego ciasta! No i oczywiście gotowane ziemniaki powinny być zimne w chwili przecierania....
      Ciasto można zawsze uratować przez dodanie większej ilości mąki.
      Dziękuję za komplement "ładnie wyglądają na foto", ale zapewniam, że kartacze ze zdjęcia, są dokładnie z tego przepisu, gdyby nie wyszły, to by też nie wyglądały 😉
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  6. amfi napisał

    17 lipca, 2020 at 11:10 am

    czy mięso nakładamy surowe, czy po uprzedniej termicznej obróbce?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 lipca, 2020 at 2:33 pm

      Tak, jak opisane jest we wpisie farsz do kartaczy, jest przygotowany z mięsa surowego. Jeśli poddamy je wcześniej obróbce termicznej, farsz będzie suchy. Proszę się nie martwić surowe mięso nawet w tak dużych i grubych kluskach ugotuje się i będzie wspaniałe soczyste i bardzo smaczne. 🙂

      Odpowiedz
  7. Delektujemy napisał

    13 stycznia, 2020 at 2:10 pm

    Przywołujesz smaki z dzieciństwa. Zrobienie kartaczy to taki ogrom pracy, podziwiam. a

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 stycznia, 2020 at 3:46 pm

      Czasami warto poświęcić trochę czasu na zrobienie sobie i bliskim przyjemności 😉 Zachęcam!

      Odpowiedz
  8. Krzych napisał

    11 września, 2019 at 8:56 pm

    5 gwiazdek
    Rety rety, jakie to proste!
    Kilka lat temu z małżonką zjeździliśmy Podlasie szlakiem kartacza, masz rację z tym średnim głodem , sycące są bardzo!
    A tak z baraninką jakby zrobić, mmmmm, rozmarzyłem się 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 września, 2019 at 9:01 pm

      Baranina, a może delikatniejsza jagnięcina? To z pewnością będzie pyszna wersja kresowego przysmaku 🙂

      Odpowiedz
  9. iza napisał

    03 września, 2019 at 1:09 pm

    o rany ale mi smaku zrobiłaś

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 września, 2019 at 1:14 pm

      To koniecznie musisz zrobić 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.