Świeżo zerwane kwiaty rozkładamy bardzo delikatnie na stole i pozostawiamy tam na godzinę, aby mogły wyjść robaki, które bardzo je lubią. Postępujcie z kwiatami delikatnie, żeby jak najmniej potrząsać nimi, nie chcemy pozbyć się drogocennego pyłku!
Kwiaty chwytamy za łodyżkę i odcinamy tuż nad maleńkimi koszyczkami. Wyparzone i wyszorowane cytryny kroimy na plasterki.
Do dzbanka odmierzamy miód i zalewamy go przestudzoną letnią wodą (300 ml), mieszamy do rozpuszczenia się miodu, następnie pozostałą wodę zagotowujemy i zalewamy nią kwiaty, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dolewamy wymieszamy miód, dodajemy cytryny, całość mieszamy przykrywamy pokrywką. Słój stawiamy na parapecie i pozostawiamy go tam na minimum 24h, w tym czasie mieszamy zawartość kilka razy. Napój można pozostawić na 48 godzin po takim czasie będzie bardziej intensywny w smaku.
Gotowy napój odcedzić i przelać do dzbanka lub butelek, przechowujemy go w lodówce. Podajemy z lodem, można rozcieńczyć wodą.Smacznego!
Notatki
Możecie zwiększyć ilość miodu, jeśli lubicie słodsze napoje.