• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Napój z kwiatu czarnego bzu

Napój z kwiatu czarnego bzu

Aktualizacja: 17 cze, 2020 · Opublikowany: 17 cze, 2020 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Wczesne lato to pora na kwiaty czarnego bzu i przetwory z niego. Napój z kwiatu czarnego bzu jest pierwszym przepisem z serii, w późniejszych wpisach podzielę się z Wam sposobem na przygotowanie dżemu z jego dodatkiem i syropu na zimę.

Sezon na kwiaty czarnego bzu jest dość krótki, dlatego też trzeba śpieszyć się z jego przygotowaniem. Z reguły od maja do lipca można je zbierać, ale jest to oczywiście uzależnione od pogody, jaka panuje w danym roku. Kwiaty rosną dosłownie wszędzie, więc nie powinno być problemu z ich pozyskaniem. Napój będzie gotowy już po kilkunastu godzinach od nastawienia, ale namawiam, żeby jednak poczekać dobę lub dwie. Po dłuższym czasie macerowania aromat i smak jest bardziej intensywny i smaczniejszy. Najlepiej podać go z dużą ilością lodu można również rozcieńczyć go wodą gazowaną.

napoj z kwiatu czarnego bzu
Napój z kwiatu czarnego bzu
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🌼 Czarny bez
  • 🛍️ Zbiór
  • 💡 Rada
  • 🥤 Napoje na lato
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 8 sztuk kwiatu czarnego bzu
  • 200 g miodu
  • 2 małe cytryny
  • 1600 ml wody

🔪 Instrukcje

  • Świeżo zerwane kwiaty rozkładamy bardzo delikatnie na stole i pozostawiamy tam na godzinę, aby mogły wyjść robaki, które również bardzo je lubią. Postępujcie z kwiatami delikatnie, żeby jak najmniej nimi potrząsać, nie chcemy pozbyć się drogocennego pyłku!
  • Kwiaty chwytamy za łodyżkę i odcinamy tuż nad maleńkimi koszyczkami najlepiej bezpośrednio do słoja. Wyparzone i wyszorowane cytryny kroimy na plasterki, odkładamy.
  • Do dzbanka odmierzamy miód i zalewamy go przestudzoną letnią wodą (300 ml), mieszamy do rozpuszczenia się miodu, następnie pozostałą wodę zagotowujemy i gorącą zalewamy kwiaty, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dolewamy wymieszamy miód, dodajemy cytryny, całość mieszamy przykrywamy pokrywką. Słój stawiamy na parapecie i pozostawiamy go tam na minimum 24h, w tym czasie mieszamy zawartość kilka razy. Napój można pozostawić na 48 godzin po takim czasie będzie bardziej intensywny w smaku.
  • Gotowy napój odcedzić i przelać do dzbanka lub butelek, przechowujemy w lodówce. Podajemy z lodem, można rozcieńczyć wodą.

🌼 Czarny bez

Czarny bez to krzew, który na przełomie wiosny i lata zaczyna intensywnie kwitnąć. Właśnie kwiaty bzu będą nam potrzebne do przygotowania dzisiejszego napoju. Maleńkie białe kwiatuszki układają się w duże baldachimy często wielkości talerzyka. Kwiatuszki pięknie pachną i mają wiele cennych składników odżywczych. Wymienię tylko kilka najważniejszych, działają oczyszczająco, przyspieszają przemianę materii, mają wiele cennych właściwości pomocnych przy leczeniu przeziębień. Zawierają flawonoidy, garbniki, witaminy A, C, B, rutynę i wiele innych.

🛍️ Zbiór

Kwiaty najlepiej zbierać w słoneczny dzień, kiedy obeschną już z porannej rosy. Trzeba pamiętać, że są bardzo delikatne i musimy postępować z nimi ostrożnie, aby nie strącić cennego pyłku. Po zerwaniu pozostawiamy kwiaty na chwilę rozłożone na stole, aby wyszły z nich robaczki. Po mniej więcej godzinie możemy przystąpić do przygotowania napoju.

💡 Rada

Pewnie słyszeliście, że wszystkie surowe części czarnego bzu zawierają trujące substancje. Dlatego też nie wolno spożywać surowych owoców bzu, ponieważ mogą one poważnie wam zaszkodzić. Wokół surowych kwiatów ciągle toczy się dyskusja, czy można z nich przygotowywać bezpieczne napoje metodą "na surowo", czy jednak nie. Najlepiej więc przygotować napój w bezpiecznej i prostej recepturze. Dlatego po umieszczeniu kwiatów w słoju zalewamy je gorącą wodą. Temperatura zniszczy niepożądane składniki, następnie dodajemy cytrynę, rozpuszczony miód i dopełniamy zimną wodą. Po obróbcie termicznej wszystkie części bzu, są bezpieczne, a jednocześnie zachowują cenne składniki.

🥤 Napoje na lato

  • Sok z porzeczek
  • Kompot rabarbarowo imbirowy
  • Napój z czarnej porzeczki

📖 Przepis

napoj z kwiatu czarnego bzu
Print Pin
Bądź pierwszy!

Napój z kwiatu czarnego bzu

Rewelacyjny orzeźwiający napój na upalne dni
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 10 minutes
Autor Anna

🍽 Sprzęt kuchenny

  • Słój o pojemności 2 litrów
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 8 sztuk kwiatu czarnego bzu
  • 200 g miodu
  • 2 małe cytryny
  • 1800 ml wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Świeżo zerwane kwiaty rozkładamy bardzo delikatnie na stole i pozostawiamy tam na godzinę, aby mogły wyjść robaki, które bardzo je lubią. Postępujcie z kwiatami delikatnie, żeby jak najmniej potrząsać nimi, nie chcemy pozbyć się drogocennego pyłku!
  • Kwiaty chwytamy za łodyżkę i odcinamy tuż nad maleńkimi koszyczkami. Wyparzone i wyszorowane cytryny kroimy na plasterki.
  • Do dzbanka odmierzamy miód i zalewamy go przestudzoną letnią wodą (300 ml), mieszamy do rozpuszczenia się miodu, następnie pozostałą wodę zagotowujemy i zalewamy nią kwiaty, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dolewamy wymieszamy miód, dodajemy cytryny, całość mieszamy przykrywamy pokrywką. Słój stawiamy na parapecie i pozostawiamy go tam na minimum 24h, w tym czasie mieszamy zawartość kilka razy. Napój można pozostawić na 48 godzin po takim czasie będzie bardziej intensywny w smaku.
  • Gotowy napój odcedzić i przelać do dzbanka lub butelek, przechowujemy go w lodówce. Podajemy z lodem, można rozcieńczyć wodą.
    Smacznego!

📋 Notatki

Możecie zwiększyć ilość miodu, jeśli lubicie słodsze napoje.
napoj z kwiatu czarnego bzu
napoj z kwiatu czarnego bzu
« Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Syrop z kwiatu czarnego bzu »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    11 lipca, 2020 at 11:20 am

    Uwielbiam ten przepis! Ten napój robi robotę;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lipca, 2020 at 12:41 pm

      Super! ja również go uwielbiam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}