Wszystkie składniki na zaczyn krótko (1-2 minuty) mieszamy w misce, tak by się połączyły, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 - 16 godzin
Następnego dnia
Do miski z zaczynem dodajemy kolejno składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, ciasto mieszamy dokładnie ok. 5 min. Pozostawiamy pod przykryciem do ok. 1 godziny, czas zależy do temperatury otoczenia.
Po tym czasie, kiedy ciasto już wyrośnie, smaruję foremki olejem i wysypuję otrębami żytnimi lub pszennymi. Przekładam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do temperatury 230°C, przed włożeniem chleba do piekarnika posypuję go mąką. Jeśli nie lubicie mąki można posypać sezamem, makiem.
Wstawiam do piekarnika (230°C), po 15 minutach zmniejszam do 210°C i dopiekam jeszcze 30-40 minut. Gdyby chleb zaczął zbyt szybko przypiekać się od góry, przykryjcie go folią aluminiową. Po upieczeniu od razu trzeba wyjąć chleb z foremek by się nie zaparzył i studzić na kratce. Smacznego!