• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb żytnio - pszenny

Chleb żytnio - pszenny

Aktualizacja: 27 sie, 2020 · Opublikowany: 10 cze, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Nałogowo chleb piekę już od czterech lat i upiekłam ich już bardzo wiele, pszenne, żytnie, orkiszowe i różnego rodzaju mieszanki. W maszynie do pieczenia i w piekarniku. Jednak w domowych warunkach najlepsze chleby wychodzą z piekarnika. Taki chleb na lepsza bardziej wypieczoną skórkę i lepsze wnętrze. Maszyna do wypieku chleba jest super i polecam ją szczególnie zapracowanym. Dzięki takiej maszynie można chleb upiec nie przebywając w domu. Przed wyjściem do pracy można umieścić w niej składniki i nastawić odpowiedni program, a po powrocie do domu wyjąć świeży pachnący chleb.

chleb pszenno zytni
Chleb pszenno żytni

W przepis jest dodatek drożdży , ale kiedy jest ciepło i macie więcej czasu można je pominąć. One mają tylko za zadanie przyśpieszyć ostatni proces produkcyjny.

dwa rumiane bochenki
Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb pszenno żytni

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 360 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g wody
  • 40 g zakwasu żytniego

Składniki na ciasto właściwe

  • 400 g wody
  • 230 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Wieczorem

  • Wszystkie składniki na zaczyn krótko (1-2 minuty) mieszamy w misce, tak by się połączyły, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 - 16 godzin

Następnego dnia

  • Do miski z zaczynem dodajemy kolejno składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, ciasto mieszamy dokładnie ok. 5 min. Pozostawiamy pod przykryciem do ok. 1 godziny, czas zależy do temperatury otoczenia.
  • Po tym czasie, kiedy ciasto już wyrośnie, smaruję foremki olejem i wysypuję otrębami żytnimi lub pszennymi. Przekładam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do temperatury 230°C, przed włożeniem chleba do piekarnika posypuję go mąką. Jeśli nie lubicie mąki można posypać sezamem, makiem.
  • Wstawiam do piekarnika (230°C), po 15 minutach zmniejszam do 210°C i dopiekam jeszcze 30-40 minut. Gdyby chleb zaczął zbyt szybko przypiekać się od góry, przykryjcie go folią aluminiową. Po upieczeniu od razu trzeba wyjąć chleb z foremek by się nie zaparzył i studzić na kratce. Smacznego!
dwa rumiane bochenki
Chleb pszenno żytni
« Szaszłyki z łososia i ananasa
Zakwas żytni »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}