30gsiemienia lnianego+ 2 łyżki do posypania wierzchu chleba
30gsłonecznika
14gsoli
Instrukcje
Kawę rozpuścić w wodzie, dodać ją do aktywnego zakwasu, wymieszać, następnie dodać miód i wszystkie pozostałe składniki poza solą, wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po 2 godzinach dodać sól i dokładnie wymieszać, ciasto składać jeszcze 2 razy w odstępach 20 minutowych, po każdym złożeniu odstawiać przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce. Podczas ostatniego składania dodać sól.
Następnie przygotować keksówkę o wymiarach 11x28-30 cm, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Lekko spryskać wierzch wodą i posypać siemieniem lnianym. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może potrwać to kilka godzin, to zależy od temperatury panującej w miejscu gdzie wyrasta ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
Chleb pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki chwytając za papier i przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Notatki
Wyrastanie chleba można przyśpieszyć dodając płaską łyżeczkę świeżych drożdży lub ⅓ suchy. Taka ilość nie wpływa na smak chleba ale znacznie przyśpieszy jego wyrastanie.