• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb z kawą

Chleb z kawą

Aktualizacja: 7 wrz, 2020 · Opublikowany: 7 wrz, 2020 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy :). Chleb piekę kilka razy w tygodniu i ciągle poszukuje nowych smaków. U mnie w domu wszyscy lubimy kawę, pomyślałam więc, że czemu nie spróbować upiec chleba z jej dodatkiem. Chleb wyszedł wspaniały, delikatny i puszysty no i oczywiście bardzo smaczny. Kawa nadała mu wyjątkowego karmelowo - kawowego smaku i pięknego kawowego koloru.

ciemny chleb pokrojony na kromki
chleb z kawa
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • Instrukcje
  • 🌾 Mąka
  • 🔄 Dodatki i zamienniki
  • 🍞 Inne propozycje
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 390 g wody leniej
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g semoliny lub mąka krupczatka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g siemienia lnianego + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba
  • 30 g słonecznika
  • 14 g soli

Instrukcje

  • Kawę rozpuścić w wodzie, dodać ją do aktywnego zakwasu, wymieszać, następnie dodać miód i wszystkie pozostałe składniki poza solą, wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Po 2 godzinach dodać sól i dokładnie wymieszać, ciasto składać jeszcze 2 razy w odstępach 20 minutowych, po każdym złożeniu odstawiać przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce. Podczas ostatniego składania dodać sól.
  • Następnie przygotować keksówkę o wymiarach 11x28-30 cm, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Lekko spryskać wierzch wodą i posypać siemieniem lnianym. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może potrwać to kilka godzin, to zależy od temperatury panującej w miejscu gdzie wyrasta ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
  • Chleb pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki chwytając za papier i przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

🌾 Mąka

Do wypieku tego chleba użyłam mąki pszennej typu 500 oraz semoliny. Semolina nadaje lekkości wypiekowi i sprawia, że chleb po upieczeniu jest wyjątkowo puszysty. Jeśli nie będziecie mogli kupić semoliny to, zamiast niej możecie dodać ogólnodostępną mąkę krupczatkę. Krupczatka sprawdza się tak samo dobrze, jak semolina. Można powiedzieć, że nasza krupczatka to siostra włoskiej semolin. Możemy więc w razie braku semoliny zastąpić ją polskim odpowiednikiem, jedna i druga ma podobną gradację, czyli podobny stopień zmielenia ziaren.

🔄 Dodatki i zamienniki

Jak już wcześniej wspomniałam, semolinę możecie zamienić na krupczatkę. Natomiast kawę rozpuszczalna można zamienić na rozpuszczalną kawę inkę. Jeśli nie możecie używać miodu, to zamieńcie go na dowolną melasę lub syrop daktylowy. Ziarenka takie jak słonecznik i siemię lniane można wymienić na pestki dyni, orzechy lub żurawinę, zawsze w takiej samej ilości.

🍞 Inne propozycje

Jeśli będziecie mieli ochotę na więcej domowych wypieków na zakwasie, to zapraszam do wypróbowania poniższych przepisów. Wszystkie są smaczne i łatwe do przygotowania. Wystarczy dobry mocny zakwas żytni i trochę cierpliwości. Każdy z tych wypieków można upiec z niewielkim dodatkiem drożdży, wystarczy dodać łyżeczkę świeżych drożdży lub ⅓ suchy, aby znacznie przyspieszyć proces wyrastania. Jest to porada dla niecierpliwych :).

  • Chleb żytni z melasą
  • Chleb żytni pytlowy
  • Chleb z ziarnami
  • Chleb z czosnkiem niedźwiedzim

📖 Przepis

chleb z dodatkiem kawy kromka położona na bochenku
Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb z kawą

Puszysty, aromatyczny chleb z dodatkiem kawy
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 390 g wody (leniej)
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g semoliny (lub mąka krupczatka)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g siemienia lnianego (+ 2 łyżki do posypania wierzchu chleba)
  • 30 g słonecznika
  • 14 g soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kawę rozpuścić w wodzie, dodać ją do aktywnego zakwasu, wymieszać, następnie dodać miód i wszystkie pozostałe składniki poza solą, wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Po 2 godzinach dodać sól i dokładnie wymieszać, ciasto składać jeszcze 2 razy w odstępach 20 minutowych, po każdym złożeniu odstawiać przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce. Podczas ostatniego składania dodać sól.
  • Następnie przygotować keksówkę o wymiarach 11x28-30 cm, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Lekko spryskać wierzch wodą i posypać siemieniem lnianym. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może potrwać to kilka godzin, to zależy od temperatury panującej w miejscu gdzie wyrasta ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
  • Chleb pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki chwytając za papier i przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wyrastanie chleba można przyśpieszyć dodając płaską łyżeczkę świeżych drożdży lub ⅓ suchy. Taka ilość nie wpływa na smak chleba ale znacznie przyśpieszy jego wyrastanie.
  • bochenek z ziarnami na wierzchu na desce do krojenia
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
Chleb z kawą
« Smażone kwiaty cukinii
Brownie z cukinii »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}