Do miski wlać mleko, 1 łyżeczkę cukru dodać drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły się pienić.
Do większej miski wsypać mąkę, sól dodać jajka oraz rozpuszczone przestudzone masło, wlać drożdże. Przy pomocy ręcznego miksera wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników. Można zrobić to również ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzine do wyrośnięcia. Jeśłi w domu jest ciepło ciasto będzie gotowe szybciej.
Przezd przystąpnieniem do pieczenia gofrów solidnie rozgrzać gofrownicę. Nalewać ciasto porcjami, piec do uzyskania złotego koloru.
Gofry po wyjąciu z gofrownicy układać na kratec do studzenia ciasta. Tam odpoczną i nabiora kruchości.
Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Jeśli będziecie chcieli przechować gofry do dnia następnego. Całkowicie wystudzone schowajcie do woreczka foliowego. Kiedy będziecie chcieli je podać wystarczy podgrzać je w tosterze, będą równie dobre jak zaraz po upieczeniu.