• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Gofry » Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe

Aktualizacja: 25 paź, 2021 · Opublikowany: 16 lip, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Większości z nas gofry kojarzą się z latem. W każdym zakątku kraju znajdziemy wakacyjne budki z goframi. To jedno z najczęściej kupowanych dań deserowych na wakacjach i nic dziwnego, ponieważ są pyszne! Dziś moja wakacyjna wersja gofrów drożdżowych w stylu belgijskim z dodatkiem grubego cukru perlistego. Gofry obłędnie pachną ciastem drożdżowy z przypiekanym cukrem. Pachną tak karmelowo i słodko, że trudno się powstrzymać, aby nie pochłonąć wszystkich. Gofry można jeść bez dodatków, są tak dobre i chrupiące. Oczywiście dodatek bitej śmietany i owoców jest wskazany, będą jeszcze lepsze.

gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
gofry drożdżowe
Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍳 Warunek udanych gofrów
  • 🧇 Macie ochotę na więcej letnich gofrów?
  • 📖 Przepis

🥘 SKŁADNIKI

składniki na gofry odmierzone w miseczkach
gofry drożdżowe
  • mleko
  • jajka
  • ekstrakt waniliowy
  • mąka pszenna
  • drożdże
  • cukier
  • cukier perlisty
  • masło
  • sól

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Instrukcje

1

Do miski wlać mleko, 1 łyżeczkę cukru dodać drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły się pienić.

2

Do większej miski wsypać mąkę, sól dodać jajka oraz rozpuszczone przestudzone masło, wlać drożdże. Przy pomocy ręcznego miksera wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników. Można zrobić to również ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzine do wyrośnięcia. Jeśłi w domu jest ciepło ciasto będzie gotowe szybciej.

3

Przezd przystąpnieniem do pieczenia gofrów solidnie rozgrzać gofrownicę. Nalewać ciasto porcjami, piec do uzyskania złotego koloru.

4

Gofry po wyjąciu z gofrownicy układać na kratec do studzenia ciasta. Tam odpoczną i nabiora kruchości.

🍳 Warunek udanych gofrów

To, co najważniejsze, w przygotowaniu gofrów, to mocna gofrownica. Gofrownica o słabej mocy po pierwsze, bardzo długo piecze gofry. Po drugie, gofry często są miękkie i nie tak chrupiące, jak byśmy chcieli. Niestety, aby efekt był taki, jak byśmy chcieli, trzeba zainwestować w dobry sprzęt. Pamiętajcie również, że po upieczeniu gofry należy odłożyć na chwilę na kratkę, aby lekko przestygły. Nabierają wtedy chrupkości. Nie pozostawiajcie ich na talerzu, ponieważ gorące zaparują od spodu i zmiękną. Zimne gofry można odświeżyć i nadać im chrupkości przez odgrzanie w gorącym piekarniku z opcją grillowania. Wspaniale do tego celu sprawdza się domowy toster, po chwili podgrzewania gofry są takie jak po upieczeniu.

🧇 Macie ochotę na więcej letnich gofrów?

Może gofry w innym wydaniu? Koniecznie spróbujcie lipcowych gofrów z jagodami. Jagody nie są tutaj dodatkiem, ale są zapieczone w cieście, obłędne! Polecam również gofry cynamonowe podane z frużeliną z wiśni, to jest hit! Mam też coś dla wielbicieli czekoladowych smaków, gofry czekoladowe z karmelizowanym bananem. Dla tych, którzy nie lubią gofrów na słodko, jest fantastyczny przepis na gofry obiadowe. Gofry z cukinii, to delikatna beztłuszczowa wersja fit!

  • Gofry z jagodami
  • Gofry cynamonowe
  • Gofry czekoladowe
  • Gofry z cukinii

📖 Przepis

gofry na szarej kratce z owocami i bitą śmietaną obok kolorowe miseczki z owocami cukrem pudrem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Gofry drożdżowe

Chrupiące gofry drożdżowe z owocami, najlepsze na deser!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 180 ml mleka (letnie)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 paczuszka suchych)
  • 2 sztuki jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • 240 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru perlistego

Dodatkowo

  • 2 sztuki banana
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 szklanka borówek (lub jagód)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać mleko, 1 łyżeczkę cukru dodać drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły się pienić.
  • Do większej miski wsypać mąkę, sól dodać jajka oraz rozpuszczone przestudzone masło, wlać drożdże. Przy pomocy ręcznego miksera wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników. Można zrobić to również ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzine do wyrośnięcia. Jeśłi w domu jest ciepło ciasto będzie gotowe szybciej.
  • Przezd przystąpnieniem do pieczenia gofrów solidnie rozgrzać gofrownicę. Nalewać ciasto porcjami, piec do uzyskania złotego koloru.
  • Gofry po wyjąciu z gofrownicy układać na kratec do studzenia ciasta. Tam odpoczną i nabiora kruchości.
  • Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.

📋 Notatki

Jeśli będziecie chcieli przechować gofry do dnia następnego. Całkowicie wystudzone schowajcie do woreczka foliowego. Kiedy będziecie chcieli je podać wystarczy podgrzać je w tosterze, będą równie dobre jak zaraz po upieczeniu.
upieczone gofry ułożone jeden na drugim
gofry drożdżowe
« Dżem z czarnej porzeczki
Napój z hibiskusa »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →