• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Gofry » Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe

Aktualizacja: 25 paź, 2021 · Opublikowany: 16 lip, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Większości z nas gofry kojarzą się z latem. W każdym zakątku kraju znajdziemy wakacyjne budki z goframi. To jedno z najczęściej kupowanych dań deserowych na wakacjach i nic dziwnego, ponieważ są pyszne! Dziś moja wakacyjna wersja gofrów drożdżowych w stylu belgijskim z dodatkiem grubego cukru perlistego. Gofry obłędnie pachną ciastem drożdżowy z przypiekanym cukrem. Pachną tak karmelowo i słodko, że trudno się powstrzymać, aby nie pochłonąć wszystkich. Gofry można jeść bez dodatków, są tak dobre i chrupiące. Oczywiście dodatek bitej śmietany i owoców jest wskazany, będą jeszcze lepsze.

gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
gofry drożdżowe
Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍳 Warunek udanych gofrów
  • 🧇 Macie ochotę na więcej letnich gofrów?
  • 📖 Przepis

🥘 SKŁADNIKI

składniki na gofry odmierzone w miseczkach
gofry drożdżowe
  • mleko
  • jajka
  • ekstrakt waniliowy
  • mąka pszenna
  • drożdże
  • cukier
  • cukier perlisty
  • masło
  • sól

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Instrukcje

1

Do miski wlać mleko, 1 łyżeczkę cukru dodać drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły się pienić.

2

Do większej miski wsypać mąkę, sól dodać jajka oraz rozpuszczone przestudzone masło, wlać drożdże. Przy pomocy ręcznego miksera wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników. Można zrobić to również ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzine do wyrośnięcia. Jeśłi w domu jest ciepło ciasto będzie gotowe szybciej.

3

Przezd przystąpnieniem do pieczenia gofrów solidnie rozgrzać gofrownicę. Nalewać ciasto porcjami, piec do uzyskania złotego koloru.

4

Gofry po wyjąciu z gofrownicy układać na kratec do studzenia ciasta. Tam odpoczną i nabiora kruchości.

🍳 Warunek udanych gofrów

To, co najważniejsze, w przygotowaniu gofrów, to mocna gofrownica. Gofrownica o słabej mocy po pierwsze, bardzo długo piecze gofry. Po drugie, gofry często są miękkie i nie tak chrupiące, jak byśmy chcieli. Niestety, aby efekt był taki, jak byśmy chcieli, trzeba zainwestować w dobry sprzęt. Pamiętajcie również, że po upieczeniu gofry należy odłożyć na chwilę na kratkę, aby lekko przestygły. Nabierają wtedy chrupkości. Nie pozostawiajcie ich na talerzu, ponieważ gorące zaparują od spodu i zmiękną. Zimne gofry można odświeżyć i nadać im chrupkości przez odgrzanie w gorącym piekarniku z opcją grillowania. Wspaniale do tego celu sprawdza się domowy toster, po chwili podgrzewania gofry są takie jak po upieczeniu.

🧇 Macie ochotę na więcej letnich gofrów?

Może gofry w innym wydaniu? Koniecznie spróbujcie lipcowych gofrów z jagodami. Jagody nie są tutaj dodatkiem, ale są zapieczone w cieście, obłędne! Polecam również gofry cynamonowe podane z frużeliną z wiśni, to jest hit! Mam też coś dla wielbicieli czekoladowych smaków, gofry czekoladowe z karmelizowanym bananem. Dla tych, którzy nie lubią gofrów na słodko, jest fantastyczny przepis na gofry obiadowe. Gofry z cukinii, to delikatna beztłuszczowa wersja fit!

  • Gofry z jagodami
  • Gofry cynamonowe
  • Gofry czekoladowe
  • Gofry z cukinii

📖 Przepis

gofry na szarej kratce z owocami i bitą śmietaną obok kolorowe miseczki z owocami cukrem pudrem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Gofry drożdżowe

Chrupiące gofry drożdżowe z owocami, najlepsze na deser!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 180 ml mleka (letnie)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 paczuszka suchych)
  • 2 sztuki jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • 240 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru perlistego

Dodatkowo

  • 2 sztuki banana
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 szklanka borówek (lub jagód)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać mleko, 1 łyżeczkę cukru dodać drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły się pienić.
  • Do większej miski wsypać mąkę, sól dodać jajka oraz rozpuszczone przestudzone masło, wlać drożdże. Przy pomocy ręcznego miksera wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników. Można zrobić to również ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzine do wyrośnięcia. Jeśłi w domu jest ciepło ciasto będzie gotowe szybciej.
  • Przezd przystąpnieniem do pieczenia gofrów solidnie rozgrzać gofrownicę. Nalewać ciasto porcjami, piec do uzyskania złotego koloru.
  • Gofry po wyjąciu z gofrownicy układać na kratec do studzenia ciasta. Tam odpoczną i nabiora kruchości.
  • Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.

📋 Notatki

Jeśli będziecie chcieli przechować gofry do dnia następnego. Całkowicie wystudzone schowajcie do woreczka foliowego. Kiedy będziecie chcieli je podać wystarczy podgrzać je w tosterze, będą równie dobre jak zaraz po upieczeniu.
upieczone gofry ułożone jeden na drugim
gofry drożdżowe
« Dżem z czarnej porzeczki
Napój z hibiskusa »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}