Prosta babka drożdżowa z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
280gmąki pszennej
35gcukru drobnego
1szczyptasoli
70mlletniej wody
10gdrożdży świeżychlub suchych 5 g
75gmasła miękkiego
2małejajka
1 ½łyżkiskórki otartej z cytryny
150gmarcepanupokrojonego w paski o grubości 3 mm
100gbiałej czekoladypokrojoną w paski o grubości 5 mm
100gciemnej czekoladypokrojoną w paski o grubości 5mm
Instrukcje
W kubku wymieszać wodę z drożdżami. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny, jajka, wymieszane drożdże z wodą oraz miękkim masłem. Ciasto wyrobić przy pomocy końcówki typu hak przez kilka minut na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto ręka formując prostokąt, przy pomocy wałka rozwałkować na placek o wymiarach 30x40 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta położyć pocięty na kawałki marcepan. Następnie po środku placka położyć ciemną czekoladę, również wcześniej pociąć ją w kawałki, a na drugim brzegu ułożyć białą czekoladę. Z ciasta zwinąć rulon, oczywiście zacząć zwijanie od dłuższego brzegu na którym ułożyliście marcepan. Dobrze zlepić brzeg i końce ciasta, końce ciasta zlepić, tak aby stworzyć oponkę. Przełożyć do przygotowanej formy (średnica około 24 cm), wierzch przykryć wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st. C z termoobiegiem lub 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika, piec z opcją przez około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarniki, przełożyć na kratkę, po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Notatki
Jeśli babkę chcecie podać następnego dnia po upieczeniu, to po całkowitym wystygnięciu przełóżcie ją ponownie do formy w której się piekła i przykryjcie szczelnie folią spożywczą aby nie obsychała. Tuż przed podaniem posypcie cukrem pudrem.