Bagietki są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
Składniki na zaczyn
100gzakwasu żytniego
200gwody
100gmąki żytniej razowej
100gmąki żytniej białej
Składniki na ciasto właściwe
200gwody
5gcukru
300gmąki pszennej pełnoziarnistej
13gsoli morskiej
80gnasion słonecznika
50gmąki pszennej zwykłej
1szczyptasuchych drożdży
Instrukcje
Wodę w temperaturze pokojowej, zakwas i mąki umieścić w misce, wymieszać łyżką, miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Następnego dnia, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać, ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat, delikatnie podsypać mąką, krótko przerobić ciasto pozbywając się nadmiaru pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na 4 części, uformować bagietki o długości około 35 cm.
Bagietki ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Wyrośnięte bagietki wstawić do nagrzanego piekarnika jednocześnie wysypując szklankę lodu na jego dno.
Bagietki pieczemy przez 25 - 30 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu bagietki wyjąć na kratkę, wystudzić.