Wegańskie bezy przygotowane z wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 2 godzinygodziny
Całkowity czas 2 godzinygodziny20 minutyminuty
Porcje 14
Autor Anna
Składniki
140mlaquafabywoda po ciecierzycy z puszki
190gcukru pudru
1łyżeczkasoku z cytrynylub octu winnego
Składniki na krem klasyczny (wegański jest w linku we wstępie)
250gserka mascarpone
180mlśmietany 30%
2łyżkicukru pudrulub troszkę więcej
barwnik w proszkulub żelu tylko odrobinę jeśli chcecie zrobić kolorowe bezy
malinyjagody lub inne owoce do dekoracji
1garśćprażonych orzechów laskowych
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C.
Po odsączeniu ciecierzycy otrzymaną wodę umieścić w dość wysokim i szerokim naczyniu zacząć ubijać pianę dokładnie tak jak robimy to w przypadku bezy z białek, aquafaba ubija się troszkę dłużej niż białka, kiedy otrzymamy gęstą pianę możemy zacząć dodawać cukier puder łyżka po łyżce nie przerywając miksowania.
Po dodaniu całego cukru ubijamy bezę do uzyskania błyszczącej i gęstej piany na koniec dodać sok z cytryny lub ocet i ewentualnie barwnik.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
Na blachę położyć papier do pieczenia, wyciskać kółka o średnicy 8-10 cm na samym brzegu zrobić jedno dodatkowe okrążenie, w ten sposób powstanie miseczka.
Oczywiście możecie zrobić dowolne kształty bezików ważne, żeby były tej samej wielkości.
Blachę z bezami wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100 st C, suszymy 1 do 2 godzin w zależności od wielkości bezików, co jakiś czas na chwilę otwórzcie piekarnik, aby wyleciała para.
Temperaturę można regulować w zakresie 100-130 st C, dostosujcie ją do własnych warunków, ponieważ, każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba wyczuć najlepszą temperaturę dla bezy, beza nie powinna się przypiekać!
Żeby sprawdzić, czy bezy są gotowe, należy wyjąc jedną z piekarnika odczekać 1 minutkę lub dwie i stuknąć w bezę sprawdzimy w ten sposób czy beza jest już gotowa - na zewnątrz powinna być chrupiąca, a w środku lekko wilgotna.
Po całkowitym upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu
Zimną śmietanę ubić na sztywno.
Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia, dodać ubitą śmietanę całość połączyć.
Bezy wykańczany kremem tuż przed podaniem.
Na wysuszoną i wystudzoną bezę nałożyć porcje kremu na wierzch ułożyć maliny, posypać orzechami.
Smacznego!
Notatki
Bardzo ważne! Bezy po wysuszeniu w piekarniku powinny w nim całkowicie wystudzić się w nim. Kiedy są już całkowici wystudzone i stwardniały, a nie zamierzamy podać ich od razu to należy przechować je w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ bardzo szybko łapią wilgoć z otoczenia i robią się nieco klejące z zewnątrz.