Biszkopt z dodatkiem maku to świetna podstawa do świątecznego tortu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
5dużychjajekw temperaturze pokojowej
150gcukrudrobnego
120gmąki pszennejtortowej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
10gmąki ziemniaczanejczyli 1 duża łyżka z górką
150gmaku niebieskiegocałego
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Dno formy o średnicy 22 lub 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować .
Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mak.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując.
Składnikisuche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Poupieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) z wysokości około 60 cm, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy biszkopt będzie już zimny, nożem delikatnie odkroić brzegi od formy, odpiąć obręcz, biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty.
Smacznego!
Notatki
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!Biszkopt po całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Przed zamrożeniem należy szczelnie owinąć go folią spożywczą.