Puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowo-piernikowy z pysznym lekkim kremem cynamonowym...
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 35 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina5 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
Składniki na biszkopt czekoladowy
65mlwody
10gkakaociemne, gorzkie
110gcukru pudru
90mlolejusłonecznikowego lub rzepakowego
2sztukijajśrednie w temperaturze pokojowej
60gcukru pudrutyp muscovado
115gmąki pszennej+ do obsypania formy
1 ½łyżeczkiprzyprawy piernikowej
½łyżeczkiproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
Składniki na krem
250gserka mascarpone
200mlśmietany 30%
2łyżkicukru pudru
1łyżkacynamonu
1 ½łyżeczkiżelatyny
Składniki na polewę czekoladową
50gciemnej czekolady
50gbiałej czekolady
80mlśmietany 80%
½łyżeczkicynamonu
50g**orzechów laskowychprażonych i siekanych
Dodatkowo
1łyżeczkakawy rozpuszczalnej
½szklankiwody
3łyżkilikieru Amarettolub inny alkohol
2łyżkimasłado wysmarowania formy
Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
Do małego garnuszka wlać wodę, dodać cukier i kakao, garnuszek postawić na ogniu podgrzewać ciągle mieszając do chwili rozpuszczenia się całego cukru, kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i przestudzić, następnie dolaćolej, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdej dodanej łyżce miksować około minuty. Następnie dodać żółtka, zmiksować na średnich obrotach do połączenia, teraz można dolać wystudzoną mieszankę składnikówpłynnych jednocześnie miksując na wolnych obrotach na koniec dodać w dwóch porcjach składnikisuche mieszając ciasto przy pomocy szpatułki lub mikserem na wolnych obrotach.
Do formy o wymiarach 21x21 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąka wylać ciasto, wyrównać wierch przy pomocy szpatułki, wstawić do piekarnika, piec przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić przez 15 minut w formie, a następnie wyjąć ciasto z formy na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
Do wysokiegonaczynia wlać zimną śmietanę, zmiksować do uzyskania gęstej masy, dodać cukier zmiksować. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować dodać cynamon i łyżkę bitej śmietany i ponownie zmiksować, dodać resztę śmietany zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się w jednolitą masę. Żelatynę wcześniej wymieszać w kilku łyżkach gorącej wody, a następnie dodać ją małymi porcjami do masy jednocześnie miksując.
Przygotowanie polewy
Do rondelka wlać odrobinę wody zagotować, na wierzchu ustawić metalową lub ceramiczną miseczkę, włożyć połamaną czekoladę, rozpuścić, kiedy czekolada jest już płynna dodać cynamon i śmietanę, wymieszać energicznie i zestawić z ognia.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż napół, do formy włożyć spodnią część biszkoptu, nasączyć ponczem* nałożyć cały krem, wyrównać jego wierch, nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć nim krem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać siekanymi orzechami.
Ciasto przechowujemy pod przykryciem (żeby nie obsychało) w lodówce.
Smacznego!
Notatki
*Poncz można przygotować na bazie kawy zbożowej bez alkoholu, lub może to być woda z sokiem np. z pomarańczy.**Orzechy laskowe prażymy najlepiej w piekarniku przez 10-15 minut lub do chwili kiedy zauważymy, że cała ich skórka jest popękana, a ich kolor zmienia się na karmelowo-złoty. Uprażone orzechy wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie biorąc w dłonie niewielką ich część pocieramy jedne o drugie w ten sposób pozbędziemy się brązowej skórki. Następnie siekamy orzechy na średniej wielkości kawałki.Biszkopt można upiec na dwa lub trzy dni przed planowanym podaniem. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu owijamy go szczelnie w folię spożywczą i przechowujemy w chłodnym miejscu, lodówka lub zimna piwnica. Biszkopt można również zamrozić.