Fantastyczny biszkopt z przepysznymi musami - truskawkowym i śmietankowym, pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 20
Autor Anna
Składniki
Składniki na biszkopt
5dużychjajekw temperaturze pokojowej
¾szklankimąki pszennej typ 450 - tortowaczyli 110 g
¾szklankidrobnego cukruczyli 150 g
¼szklankimąki ziemniaczanejczyli 40 g
Składniki na mus truskawkowy
800gtruskawek
2sztukigalaretki truskawkowekażda przeznaczona na 500 ml wody
150mlwrzątku
3łyżkicukru trzcinowego
Składniki na mus ze śmietany
600mlśmietany 30% lub 36%
6gżelatyny
3łyżkicukru pudru
3łyżkiwrzątku
½laskiwaniliiziarenka wyskrobane z niej
Dodatkowo
kilka malin lub truskaweklistki mięty do dekoracji każdej porcji ciasta
Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
Dno blachy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!) boków formy niczym nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, następnie zacząć dodać cukier ciągle ubijać, cukier dodajemy łyżka po łyżce, kiedy piana jest już mocno ubita, dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
Przesiać mąki, dodać w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach lub mieszając delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 25 - 30 min ( opcja górnej i dolnej grzałki ) do tzw. suchego patyczka.
Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, zapobiega to opadaniu ciasta, wyrównuje jego wierzch, to naprawdę działa! :)
Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć na blat i przekroić na pół.
Do przygotowania dzisiejszego ciasta będziemy potrzebować jedną część ciasta, więc drugą można szczelnie owinąć w folię spożywczą i zamrozić, przyda się do następnego ciasta :)
Przygotowanie musu truskawkowego
Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 150 ml wrzątku, ostudzić.
Umyć i odszypułkować truskawki, następnie w blenderze zmiksować na gładki mus z cukrem.
Następnym krokiem jest dodanie galaretki do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, aby mus troszkę stężał, należy zaglądać do musu co jakiś czas i mieszać, aby się nie ściął całkowicie!
Blachę w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą (na krzyż), wywinąć na zewnętrzne brzegi formy, na dno włożyć biszkopt, delikatnie nasączyć np. wodą z alkoholem lub cytryną, a następnie wylać tężejący mus, wyrównać wierzch musu, wstawić do lodówki na godzinę lub 2, mus powinien się dość dobrze ściąć.
Nie wylewajcie płynnego musu na biszkopt, ponieważ wsiąknie on w biszkopt!
Przygotowanie musu śmietankowego
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec miksowania dodać wyskrobane ziarenka z ½ laski wanilii, cukier oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać.
Z lodówki wyjąć biszkopt z musem, na mus wyłożyć warstwę musu śmietankowego, wyrównać wierzch, udekorować wierzch malinami lub truskawkami, wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, ciasto przechowujemy w lodówce.