Puszysty biszkopt i lekka śmietankowo-galaretkowa pianka i soczyste owoce, pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina10 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na biszkopt
5dużychjajekw temperaturze pokojowej
150gdrobnego cukru
110gmąki pszennejtyp 450 (tortowa)
40gmąki ziemniaczanej
Składniki na mus
1opakowaniegalaretki przeznaczonej na 500 ml wodyużyłam bezbarwnej o smaku truskawkowym
100mlgorącej wodydo rozrobienia galaretki
200mlśmietany 30% lub 36 %schłodzonej
2szklankidowolnych owoców maliny, truskawki lub borówki
½szklankiherbatylub wody
½cyrtynywyciśnięty z niej sok
Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować. Mąki przesiać do małej miski, odstawić.
*Białka oddzielić od żółtek, białka ubić sztywną pianę, kiedy jest już wystarczająco sztywna, zacząć dodawanie cukru łyżka po łyżce nie przerywając ubijania.
Masa z białek powinna być sztywna i błyszcząca, teraz można dodać po jednym żółtku, ciągle miksując, a następnie dodać do masy jajecznej przesianą mąkę, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 35-30 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta i wyrównuje jego powierzchnię)Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego, wyłączonego już piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu i wykończenie ciasta
Do 100 ml gorącej wody wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić, odstawić na chwilę do przestudzenia.
Śmietanę wyjąć z lodówki, ubić na sztywno, a następnie dodać do niej przestudzoną galaretkę, galaretkę dodajemy małymi porcjami ciągle miksując na najwyższych obrotach.
*Wystudzony biszkopt przeciąć na pół (poziomo) jeden blat biszkoptu włożyć do formy w której się piekł, dno formy i brzegi można wyłożyć folią spożywczą. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem na wierzch wyłożyć masę śmietankową, wyrównać ją na całej powierzchni ciasta. Na masie równomiernie rozłożyć owoce delikatnie wcisnąć je w piankę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Notatki
*Jajka powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmijcie je wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową lub ogrzejcie je w ciepłej wodzie.*Drugą część biszkoptu zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zamrozić lub jeśli planujemy wykorzystanie go w ciągu najbliższych 3-4 dni, zapakowany biszkopt można przechować w lodówce.