Fantastyczny prosty i szybki chlebek przygotowany patelni.
Autor Anna
Kuchnia Portugalska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
500gmąki pszennej
260mlwody
25gświeżych drożdży
1łyżeczkasoli
Składniki na masło czosnkowe
100gmasła
2ząbkiczosnku
1garśćnatki pietruszki
1szczyptasoli
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól. Do letniej wody dodać drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać do mąki, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i podzielić na równe część, wielkość zależy jak duże chlebki chcecie uzyskać, ja przygotowałam bolo de caco o wadze około 78 g. Z odmierzonych porcji uformować kulki, które następnie należy rozwałkować na placuszki o grubości około 5 mm.
Placuszki ułożyć na posypanym mąką blacie, wierzch również posypać mąką, placuszki trzeba przykryć folią spożywczą, aby nie obsychały i nie pękały z wierzchu, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia, czas zależy od temperatury otoczenia, chlebki powinny napuszyć się przed pieczeniem.
Rozgrzać suchą patelnię, wyrośnięty chlebek delikatnie przenieść na patelnię, piec na średnim ogniu kilka minut z każdej strony , chlebek powinien zarumienić się i delikatnie urosnąć.
Po upieczeniu chlebek utrzymujemy w cieple do chwili podania i upieczenia pozostałych.
Ciepły chlebek przekroić na pół i posmarować przygotowanym masłem czosnkowym.
Jeśli chleb przestygł zbyt mocno po posmarowaniu masłem należy podgrzać go układając na rozgrzanej i suchej patelni (masłem do dołu) i podgrzać przez chwilę, będzie jeszcze lepszy ;) Gorące kanapki można również przygotowywać w opiekaczu, grillu lub tosterze
Jeśli chcecie przygotować bogatsza wersję bolo de caco, należy na początku posmarować wnętrze masłem, nałożyć ser, i dodatki (warzywa, wędlinę, pastę rybną), dwie część złożyć razem i zapiec do rozpuszczenia się sera.
Niewykorzystany, zimny chleb przechowujemy szczelnie owinięty lub zamknięty w pojemniku do dnia następnego.