Fantastyczne domowe bułeczki hamburgerowe idealne do burgerów lub jako baza do pysznych kanapek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 16 minutyminuty
Całkowity czas 46 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
520gmąki pszennej
260gletniej wodyokoło 27 st C
10gsoli
8gdrożdży instantlub 20 g świeżych
4łyżkimleka w proszku
60gmiękkiego masła
1dużejajko
30gcukru
2łyżkinasion czarnego sezamulub jasnego sezamu do posypania bułek
1dużejajkodo pomalowania bułek
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę dodać drożdże, mleko w proszku i sól, wymieszać następnie dodać letnią wodę i masło, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, ja robię to przy pomocy robota kuchennego na średniej prędkości.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie podzielić ciasto na *12 kawałków z każdego uformować kulkę, a następnie spłaszczyć, gotowe placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, folię spożywczą posmarować z jednej strony olejem, wysmarowaną stroną przykryć bułki i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Wyrośnięte bułki posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać sezamem. Bułki pieczemy przez 12 -16 minut do uzyskania złotego koloru, czas uzależniony jest również od wielkości bułeczek.
Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
*Ciasto można podzielić na 10 lub 14 części to zależy od tego, jak duże chcemy uzyskać bułeczki. Ważne jest, żeby wszystkie były jednakowej wielkości, ciasto przed dzieleniem ważę i dzielę na równe część oczywiście pomaga mi w tym waga :) W ten sposób bułki są jednakowe i równo się pieką!