Wspaniałe burgery, które można podać na obiad z klasycznymi dodatkami lub w bułce.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
1 ½szklankiugotowanej kaszy jaglanej
1 ½szklankiugotowanej czerwonej fasoli
1średniacebula
1łyżkasuszonego tymianku
2ząbkiczosnku
4łyżkipłatków owsianych
1małejajko
1dużałodyga selera naciowego
sóldo smaku
sos sojowydo smaku
pieprzdo smaku
olej do smażenia
tarta bułka - opcjonalnie
Instrukcje
Ugotowaną i odcedzoną fasolę, przełożyć do miski i rozgnieść na papkę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, ją też delikatnie rozgnieść.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i tymianek, smażyć do miękkości pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze chwilkę i zdjąć z ognia, a następnie dodać do miski z fasolą. Całość wymieszać doprawić przyprawami, dodać jajko i płatki owsiane, wymieszać, jeśli masa będzie zbyt lepka dodać więcej płatków lub tartą bułkę, wystarczy około 3 łyżek.
Z masy formować kotlety, kotlety można obtoczyć w tartej bułce przed pieczeniem lub w mące ryżowej, a następnie usmażyć je z dwóch stron na złoty kolor.
Burgery podawać w bułce lub na grillowanych kromkach chleba z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Notatki
Fasolę przed gotowaniem najlepiej namoczyć w dużej ilości wody przez noc, następie odcedzić i zalać świeżą wodą, postawić na ogień i zagotować, a po 5 minutach od zagotowania się wody wymienić wodę. Osoby, które mają problem z trawieniem powinny wymienić wodę podczas gotowania dwa razy!