Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Burgery z buraka
Buraki i płatki owsiane są podstawą dzisiejszych burgerów.
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Obiad
Przygotowanie
15
minuty
minuty
Gotowanie
15
minuty
minuty
Całkowity czas
30
minuty
minuty
Porcje
8
Autor
Anna
Składniki
Składnik na burgery
300
g
buraków
1
mała
cebula pokrojona w drobną kostkę
160
g
płatków owsianych
150
g
fety
2
łyżki
siekanej natki pietruszki
1
łyżka
siekanej bazylii
olej do smażenia
pieprz, sól
2
łyżki
oliwy
2
ząbki
czosnku
Dodatkowo
bułki hamburgerowe
pomidor
ogórki kiszone
musztarda, ketchup, majonez
sałata
ser
cebula pokrojona w drobną kostkę
awokado i inne ulubione składniki
Instrukcje
Buraki wyszorować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach
Dodać płatki owsiane i oliwę, wymieszać i odstawić na około 20 minut
Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować buraki z płatkami, nie trzeba robić tego dokładnie wystarczy, że zmiksujecie na papkę około ⅓ masy
Następnie dodać pozostałe składniki, ser rozkruszyć w dłoniach, wymieszać i doprawić solą i pieprzem
Z przygotowanej masy buraczanej uformować 8 burgerów
Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery na średnim ogniu z dwóch stron po około 4 minuty, uważajcie żeby ogień nie był zbyt ostry!
Po upieczeniu odrazu podawać w formie klasycznego burgera z zaproponowanymi dodatkami lub jako danie obiadowe z sałatką i kaszą
Smacznego!
Notatki
Jeśli jesteście uczuleni na gluten i macie celiakię, pamiętajcie o kupieniu certyfikowanych płatków owsianych!