Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Chleb na zakwasie błyskawiczny
Pyszny i wilgotny chleb pełen maleńkich pęcherzyków.
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Pieczywo
Przygotowanie
2
godziny
godziny
Gotowanie
45
minuty
minuty
Całkowity czas
2
godziny
godziny
45
minuty
minuty
Porcje
1
Autor
Anna
Składniki
60
g
zakwasu żytniego
400
g
wody
5
g
suchych drożdży lub 10 g świeżych
2
łyżki
cukru
10
g
soli
2
łyżki
octu winnego
użyłam balsamicznego z Modeny
150
g
mąki pszennej pełnoziarnistej
300
g
mąki pszennej zwykłej
ulubione ziarna do posypania chleba
Instrukcje
Do miski miksera wlać wodę i zakwas, a następnie pozostałe składniki
Mieszać ciasto przez około 8 minut
Przykryć miskę folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i przelać do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy ( ja użyłam formy o wymiarach 23 cm x 23 cm )
Przykryć ściereczką i zostawić od ponownego wyrośnięcia
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C
Chleb przed wstawieniem do piekarnika spryskać olejem i posypać ulubionymi ziarnami lub po prostu posypać mąką
Wnętrze piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza 6 - 8 razy lub wrzucić na dno ½ szklanki kostek lodu
Piec 40 - 45 minut, po około 30 minutach chleb można przykryć folią aluminiową, aby się nie przypalił zbyt mocno od góry
Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce
Smacznego!