Rewelacyjny prosty chleb na zakwasie z pomidorami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
Składniki na zaczyn
100gzakwasu
350gwody
70gmąki żytniej razowejgrubej
200gmąki orkiszowej
100gmąki pszennej pełnoziarnistej
Składniki na ciasto właściwe
220gmąki pszennej zwykłej
8gsoli
150gwody
8połówekpołówek suszonych pomidorów
30gnasion słonecznika
Instrukcje
Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na zaczyn, najlepiej drewnianą łyżką, 5 minut do połączenia się składników, a następnie przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Rano lub około południa ( to zależy o której chcecie upiec chleb ) wymieszać pozostałe składniki na ciasto właściwe, całość wyrabiać przez 10 minut.
Wysmarować olejem formę ( 32 x 14 cm ) wysypać otrębami, przelać przygotowane ciasto. Przykryć i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 st C.
Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu, wstawić chleb, piec z funkcją górnej i dolnej grzałki.
Chleb piec przez 15 minut w temperaturze 220 st C, a następnie zmniejszyć do 200 st C i piec jeszcze przez 30 minut.
Wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Smacznego!
Notatki
Skórkę chleba przed wstawieniem do piekarnika można posmarować mlekiem i posypać ziarnami słonecznika lub posypać mąką