Fantastyczny chleb na na zakwasie żytnim z dodatkiem żurawiny
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
Składniki na zaczyn
80gaktywnego zakwasu
100gwody
50gmąki żytniej pełnoziarnistej grubej
50gmąki pszennejtyp 450
Składniki na ciasto właściwe
320gwody
310gmąki pszennejtyp 450 + do podsypania
200gmąki krupczatki
30gsiemienia lnianego
2łyżeczkikawy Inki
10gmiodu
50gżurawiny
16gsoli morskiej
Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
Zakwas, którego użyjecie do przygotowania zaczynu powinien być dokarmiony kilka godzin wcześniej. Mocny zakwas to gwarancja udanego wypieku!
Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce tylko do połączenia. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-12 godzin).
Przygotowanie ciasta właściwego
Następnego dnia mieszamy ciasto właściwe. Do miski z zaczynem dodajemy wodę, najlepiej, żeby była w temperaturze około 35 st C. Mieszamy wodę z zaczynem, a następnie dodajemy pozostałe składniki poza solą. Wyrabiamy ciasto do połączenia się wszystkich składników, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut.
Po tym czasie dodajemy do ciasta sól i ponownie mieszamy ciasto można zrobić to ręcznie metodą szczypcową lub użyć miksera z końcówką typu hak. Znów przykrywamy miskę z ciastem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin. Dobrze jest w tym czasie złożyć ciasto 2-3 razy, najlepiej zrobić to w ciągu pierwszej godziny. Jeśli nie macie na to czasu to oczywiście można pomiąć etap składania.
Po około 5 godzinach wyrastania w ciepłym miejscu ciasto powinno sporo urosnąć. Należy wyjąc je na blat, wcześniej posypany mąką, a następnie złożyć ciasto na kształt koperty i uformować okrągły bochenek. Oczywiście kształt chleba zależy od naczynia jakie posiadacie :). Uformowany chleb przekładamy do koszyczka (zlepieniem do góry) wyłożonego ściereczką, którą wcześniej trzeba mocno obsypać mąką. Koszyczek z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można też koszyczek włożyć do foliowego woreczka.
Garnek wstawiamy do piekarnik i rozgrzewamy do temperatury 230 st C.
Po rozgrzaniu piekarnika ostrożnie wyjmujemy gorący garnek i *przekładamy do niego wyrośnięty chleb. Wierzch chleba można ozdobne naciąć. Przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
Notatki
*Moment przekładania chleba do garnka jest dość niebezpieczny ze względu na jego bardzo wysoką temperaturę. Jeśli nie macie wprawy w tym, to najlepiej wyciąć z papieru coś na kształt zegarka na rękę. Przygotowany papier przykładamy do koszyczka, trzymając dłonią za papier przewracamy koszyk z chlebem do góry nogami. Następnie trzeba chwycić na wystające "uchwyty" papierowe i szybko przełożyć do garnka.