Wspaniały chleb pszenny z dodatkiem czarnuszki z chrupiąca skórką.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
400gmąki pszennej typ 450
9gsoli morskiej
1łyżeczkamiodu
1łyżeczkaświeżych drożdżylub ½ łyżeczki suchy
300gwody
2łyżkiczarnuszki
Instrukcje
Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i czarnuszkę, wymieszać, jeśli używacie drożdży świeżych to wymieszajcie je z wodą. Następnie dolać wodę z miodem, wymieszajcie ciasto przy pomocy łyżki tylko do połączenia się wszystkich składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie łopatką oddzielcie ciasto od brzegów miski, a następnie zwilżoną dłonią w wodzie chwyćcie pod spód ciasta, a następnie wyciągnijcie ciasto powoli i delikatnie do góry. Ciasto ciągnijcie do chwili, kiedy poczujecie, że zaczyna stawiać opór, nie wyciągajcie go więcej, żeby się nie rozerwało. Wyciągniętą część ciasta połóżcie na wierchu, a następnie chwyćcie ciasto z drugiej strony i zróbcie to samo. Czynność powtórzcie jeszcze dwa razy. Miskę z ciastem znów przykryjcie folią spożywczą i odstawcie w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie znów wykonajcie składanie ciasta i ponownie przykryjcie ciasto folią spożywczą i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotujcie koszyczek do wyrastania lub zwykły durszlak, utnijcie kawałek papieru do pieczenia na szerokość 17 cm i długość 37 cm wyłóżcie nim spód koszyczka/durszlaka, wyciągając papier na boki.
Wyrośnięta ciasto wyjmijcie z miski na podsypany mąką blat, rozpłaszczcie i rozciągnijcie je, a następnie złóżcie na "kopertę", uformujcie okrągły bochenek, wykonując ostatnie formowanie, solidnie podsypujcie mąką. Bochenek włożyć na papier sklejeniem do dołu. Pamiętajcie, żeby cały bochenek był mocno obsypany mąką. Wierzch przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
W czasie, kiedy chleb rośnie rozgrzejcie piekarnik do temperatury 230 st. wraz z garnkiem żeliwnym w którym upieczecie chleb, powinien rozgrzewać się minimum 30 minut.
Kiedy chleb już podrósł, a piekarnik osiągnął temperaturę 230 st C. należy przełożyć chleb do garnka. Wyjmijcie z piekarnika rozgrzany garnek (użyjcie grubych rękawic kuchennych, ponieważ garnek jest bardzo gorący. Chwytając za papier szybko, ale ostrożnie przełóżcie chleb do garnka (oczywiście wraz z papierem) jeśli chcecie, możecie wykonać ozdobne nacięcia, następnie przykryjcie garnek pokrywką i natychmiast wstawcie do piekarnika.
Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 15 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z garnka na kratkę i wystudzić.
Smacznego!
Notatki
Proces wyrastania powinien przebiegać w ciepłym otoczeniu, jest to niezbędne, aby drożdże się rozmnożyły. Jeśli w domu jest zimno możecie rosnące ciasto wstawiać do piekarnika, w którym będzie włączone tylko światło to zapewni ciastu odpowiednie warunki.Jeśli chcecie żeby wierzch chleba również był posypany czarnuszką to podczas ostatniego formowania rozsypcie dodatkową łyżeczkę czarnuszki na blat i solidnie dociśnijcie wierzch chleba do ziarenek, a następnie posypcie mąką.