Płatki owsiane i siemię lniane dają wilgoć i wspaniały smak, chleb jest pyszny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 35 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
400gmąki pszennej
8gsoli morskiejdrobnej
40gpłatków owsianych
25gsiemienia lnianego
15gświeżych drożdżylub 7 g suchych*
300gwodyletniej
1łyżkaoliwy
Instrukcje
Do miski miksera wsypać mąkę, sól, płatki owsiane, siemię lniane, w innym naczyniu wymieszać letnią wodę z oliwą i świeżymi drożdżami, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży dodać łyżkę mąki i ponownie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do spienienia mieszanki.
Do miski z mąką dolać wodę z drożdżami, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 4 minut. Następnie należy przykryć miskę z ciastem folią spożywczą, odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 2 do 3 godzin.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat z ciasta uformować walec, włożyć ciasto do przygotowanej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch foremki przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 -40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st C.Wyrośnięta ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą wystarczy 3 razy. Do tego celu najlepszy będzie spryskiwać, jeśli nie macie spryskiwacza to można wsypać na dno piekarnika ½ szklanki kostek lodu.
Chleb pieczemy przez 30 - 40 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.