Austriackie ciasteczka z mielonych migdałów i dżemu
Autor Anna
Kuchnia Austriackia
Rodzaj Desery
Przygotowanie 7 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
170gmiękkiego masła
100gcukru pudru
1żółtko
80gmielonych migdałów
1średniacytrynatylko skórka starta z niej
120gmąki pszennej
1szczyptasoli
1łyżeczkaekstraktu waniliowegolub cynamon
Dodatkowo
½szklankicukru pudru
1małysłoiczek dżemu
Instrukcje
Do miski miksera włożyć miękkie masło i cukier, ubić na jasną masę - około 3 minuty ubijania na średnich obrotach wystarczy. Dodać żółtko, skórkę otartą z cytryny, ekstrakt waniliowy, całość zmiksować do połączenia.
W małej misce wymieszać mąkę, sól i mielone migdały, dodać je do ubitej masy maślanej, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Blachę od pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Schłodzone ciasto wyjąć na podsypany mąką blat i rozwałkować na cienki placek (około 4mm). Przy pomocy okrągłej foremki do ciastek o średnicy 5 cm, wykroić ciasteczka. W połowie z nich wyciąć (małą foremką) na środku dziurkę, serduszko lub choinkę. Ciastka układać na blaszce zachowując niewielkie odstępy. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 10 minut, do zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić od wystygnięcia.
Wierzchnie ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem, na spody nałoży po łyżce dżemu. Ciastka przykryć pudrowanym wierzchem. Gotowe!
Smacznego!
Notatki
Do ciastek użyłam dżemu porzeczkowego, pomarańczowego i morelowego.