Bardzo proste i niezwykle smaczne ciasto marchewkowe z pysznym kremem czekoladowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 55 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
220gmarchewkiobranej i startej na tarce o małych oczkach
2średniejajka
60mloleju roślinnego
90mloleju kokosowegopłynnego
1małejabłkoobrane i starte na tarce o małych oczkach
220gmąki pszennej
135gdrobnego cukru
1łyżeczkacynamonumielonego
1szczyptasoli
½łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżeczkasody oczyszczonej
60gwiórków kokosowych
60gorzechów nerkowca lub laskowychmogą być inne ulubione orzechy, posiekane
20gsuszonych figdrobno posiekane
Składniki na krem
250gserka mascarpone
50gmasłamiękkie
3łyżkikremu czekoadowego
Instrukcje
Tortownicę o średnicy 24 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.
Wymieszać składniki suche i odstawić na bok. W innej misce umieścić tartą marchewkę i jabłko.
W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę, kiedy podwoi objętość zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Masa powinna być bardzo puszysta i gęsta, teraz można zacząć dolewać cienkim strumieniem olej jednocześnie miksując. Masę jajeczną połączyć z marchewką i jabłkiem, delikatnie wymieszać łyżką, następnie dodać orzechy, figi i wiórki kokosowe, ponownie wymieszać. Na koniec dodać składniki suche, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 50 minut, po tym czasie wykonać test tz. suchego patyczka, jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka można je wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz i chwytając za papier wyjąć na kratkę, aby wystygło. Jeśli jednak ciasto będzie lekko oklejało patyczek, to należy dopiec je jeszcze przez 10 minut.
Ciasto po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa blaty, dolną część ciasta posmarować kremem około ¾, przykryć drugą częścią ciasta, a jego wierzch posmarować pozostałym kremem, krem posypać siekanymi orzechami.
Przygotowanie kremuDo miski włożyć serek mascarpone dodać 50 g masła i krem czekoladowy, całość miksować przez około 3 minuty, krem powinien dokładnie połączyć się i nabrać puszystości.