Fantastyczne ciasto z dodatkiem buraków i dużą ilością imbiru.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
70głuskanych orzechów włoskichmożna wymieszać pół na pół orzechy z żurawiną
200gmąki pszennej
150gdrobnego cukru
2łyżeczkiproszku do pieczenia
¼łyżeczkisody oczyszczonej
¼łyżeczkisoli
250gburaków po obraniu
1łyżkastartej skórki pomarańczy
100gimbiru z syropuodsączonego lub kandyzowany
2dużejaka
60gśmietanylub jogurtu naturalnego
125mloleju
1dużatabletka witaminy Crozkruszona - opcjonalnie
Składnik na krem
150gtwarogu śmietankowego typu Philadelphia lub inny do gładki smarowania
60gcukru pudru
70mlśmietany kremówki
20mlsoku wyciśniętego ze świeżego imbiru
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. opcja górnej i dolnej grzałki lub 165 st C, z termoobiegiem. Na blachę rozsypać orzechy, wstawić do nagrzanego piekarnia, piec 10 minut do zarumienienia pilnujcie, aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, orzechy przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Odłożyć na bok.
Formę o średnicy 20 cm, lub kwadratową o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Imbir wyjąć z syropu, pozostawić na sitku aby ociekł z syropu, pokroić na drobne kawałki. Jeśli używacie imbiru kandyzowanego również należy go rozdrobnić.
Zwiększyć temperaturę piekarnia do 195 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 175 st C. z termoobiegiem.
Buraki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Dodać starte buraki, skórkę otartą z pomarańczy, orzechy i pokrojony imbir.
W małej misce wymieszać jajka, śmietanę (jogurt), olej i opcjonalnie pokruszoną witaminę C, mieszaninę dolać do składników suchych, wymieszać przy pomocy łopatki do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika.
Ciasto pieczemy przez około 45 minut, sprawdzamy, czy jest już gotowe przez wbicie patyczka w środek ciasta, jeśli nie będzie na nim śladów surowego ciasta, to znak, że jest gotowe. Jeśli jeszcze będzie jednak surowe, dopiekamy je 10-15 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na 30 minut, następnie wyjmujemy z formy, chwytając za papier, przenosimy je na kratkę, aby całkowicie wystygło.
Przygotowanie kremu
Imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach (lepiej się wyciście sok), przełożyć na kawałek gazy i mocno wycisnąć.
Do miski miksera włożyć serek rozbić go na gładko 10 sekund przy pomocy miksera, nie dłużej, ponieważ zacznie robić się rzadki. Dodać cukier puder, zmiksować, dodać śmietanę ucierać około minuty, aż krem zrobi się gęsty. Na koniec wlać sok z imbiru, miksuj chwilkę do połączenia. Krem rozsmarować na zimnym cieście.