Cieniutkie i delikatne naleśniki w stylu francuskich naleśników Crepes, podane z serkiem mascarpone i miodem. Pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Francuska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 8 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 28 minutyminuty
Porcje 16
Autor Anna
Składniki
2dużejajka
420gmleka
200gwody
280gmąki pszennejtyp 480 - uniwersalna
1szczyptasoli
2łyżkiolejuroślinnego
Dodatkowo
250gserka mascarpone
3łyżkiśmietany18%
3łyżkimiodu
1małydżem malinowyopcjonalnie
Instrukcje
Przygotowanie serka
Do miski włożyć serek mascarpone dodać śmietanę i miód, wymieszać do połączenia, odstawić do chwili podania naleśników
Przygotowanie ciasta na naleśniki
Do miski wbić jajka, dodać mleko i wymieszać przy pomocy trzepaczki, można użyć miksera ręcznego
Następnie dodajemy ½ części mąki, sól i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników, w cieście nie powinno być żadnych grudek dlatego mąkę, mleko i wodę dodajemy porcjami. Dodać pozostałą część mąki oraz wodę i ponownie mieszamy do uzyskanie jednolitego gładkiego ciasta, odstawić ciasto na około 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste to należy dodać odrobinę mleka
Patelnię do smażenia naleśników należy bardzo dobrze rozgrzać to bardzo ważne! Jeśli Wasza patelnia potrzebuje do smażenia oleju to należy delikatnie posmarować patelnię olejem roślinnym najlepiej przy pomocy pędzelka, następnie nalewamy porcje ciasta, ciasto powinno być cieniutkie i równo rozprowadzone po całej patelni! Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się naleśnika
Usmażone naleśniki przekładamy na duży talerz, który przykrywamy miską lub drugim talerzem, na wierzch połóżcie kawałek ręcznika papierowego. Naleśniki w tym czasie miękną i robią się delikatne, jeśli macie specjalny pojemnik do przechowywania naleśników/tortilli to użyjcie go!
Na przestudzone naleśniki nakładamy serek, składamy naleśniki na pół i jeszcze raz na pół, tworząc trójkąty
Smacznego!
Notatki
Do naleśników można zamiast mieszanki mleka i wody dodać tylko mleko.