Wyjątkowy smak masła orzechowego, bananów i czekolady!
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na biszkopt:
120gmąki tortowej
150gcukru pudru
5dużychjajekkoniecznie w temperaturze pokojowej
30gkakaobez żadnych dodatków
Składniki na krem
180gmasła orzechowegogładkiego bez kawałków orzechów
500gserka mascarpone
10ggorzkiego kakao
4łyżkicukru pudrulub tyle ile uznacie za stosowne
Dodatkowo
1dużybanandojrzały
suszone bananydrobno połamane-do dekoracji
kilka ciastek do dekoracji boków biszkoptumogą to być pokruszone biszkopciki lub kruche ciastka czekoladowe, owsiane, amaretti
słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego
Do nasączenia
¼szklankiwodylub herbaty
¼szklankilikieru Amarettojeśli nie macie likieru Amaretto może być dowolny alkohol np. likier kawowy, pomarańczowy, bananowy...
Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania. Przesiać mąkę i kakao, odstawić.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak jak na bezę czyli masa musi być sztywna i błyszcząca. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę.
Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
Wyłączyć piekarnik pozostawić biszkopt na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylić drzwiczki i odczekać jeszcze 10 minut, aby przestygł.
Teraz można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika, całkowicie wystudzić, oddzielić brzegi biszkoptu od obręczy najlepiej odciąć delikatnie nożem, odpiąć obręcz, wyjąć biszkopt przeciąć na trzy blaty.
Przygotowanie kremu
Do miski włożyć serek, masło orzechowe, kakao i 3 łyżki cukru pudru, połączyć mikserem na średnich obrotach w razie potrzeby dodać więcej cukru. Banana pokroić w cieniutkie plasterki. Pierwszy blat położyć na paterę, nasączyć ponczem nałożyć kilka łyżek kremu rozsmarować.
Na krem położyć plasterki banana jeden obok drugiego. Drugi blat posmarować kilkoma łyżkami dżemu, nałożyć na warstwę z bananami (dżemem do dołu) nasączyć, nałożyć porcję kremu, rozsmarować, przykryć trzecim blatem również posmarowanym dżemem, nasączyć górny blat biszkoptu pozostałym ponczem.
Pozostały kremem rozsmarować na boki i wierzch tortu, obsypać kruszonymi ciastkami i drobno siekanymi suszonym bananami.
Tort przechowujemy w chłodnym miejscu najlepiej pod przykryciem.