Puszyste i rozpływające się w ustach, tak można je określić. Koniecznie spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
370gmąki pszennej+ mąka do podsypania
30gcukru
2jajka
200gmleka
12gświeżych drożdży
1szczyptasoli
60gmasła
Nadzienie
150gmalinświeżych
1łyżkamąki ziemniaczanej
3łyżkitartej bułki
3łyżkimasłabardzo miękkiego
3łyżkicukru kokosowegolub trzcinowego może być biały
Dodatkowo
1jajko+ 1 łyżka mleka
½szklankicukru pudru
2łyżkisoku z cytryny
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier i sól, wymieszać
Podgrzać mleko, mleko powinno być letnie
Masło rozpuścić
Do letniego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki z cukrem (z przygotowanej mieszanki) i dokładnie rozmieszać, odstawić na 5-10 minut w tym czasie drożdże powinny wyrosnąć, dodać je do składników sypkich i zacząć wyrabiać ciasto, ciasto wyrabiamy na średnich obrotach, kiedy połączy się, można zacząć dolewać roztopione, przestudzone masło, dalej wyrabiać ciasto przez około 3 do 5 minut
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości
Po tym czasie wymieszać ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza
Blat podsypać dość grubo mąką (ciasto jest dość luźne i klejące), wyłożyć ciasto jego wierzch również posypać mąką, rozwałkować placek o wymiarach mniej więcej 50x30 cm, wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą bardzo miękkiego masła, nie musi to być zrobione dokładnie na masło równomiernie rozsypać tartą bułkę
Maliny obsypać mąką ziemniaczaną, rozłożyć na całej powierzchni placka, oprószyć cukrem
Z ciasta zwinąć rulon, dobrze zakleić końce, podzielić na 10 lub 12 kawałków
Formę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przygotowane drożdżówki ułożyć w formie, formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
Wyrośnięte drożdżówki pomalować rozbełtanym jajkiem z jedną łyżką mleka, wstawić do piekarnika, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 20-25 minut
Wierzch drożdżówek powinien się lekko zarumienić, przed wyjęciem można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone przeprowadzając * test suchego patyczka
Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika i z formy przekładając je na kratkę
Przygotować lukier, posmarować nim jeszcze gorące bułeczki
Smacznego!
Notatki
* Test suchego patyczka polega na wbiciu, na przykład patyczka do szaszłyków w środek drożdżówki i natychmiastowym wyjęciu go. Jeśli patyczek jest suchy to oznacza to, że ciasto jest upieczone. Jeśli na patyczku będzie surowe ciasto, należy odrobinę wydłużyć czas pieczenia. - Jest błyskawiczna wersja wyrastania ciasta. Piekarnik należy rozgrzać przez kilka chwil tak, aby uzyskał temperaturę około 30-40 st C, wyłączyć go i wstawić formę z drożdżówkami, po około 20 minutach można wyjąć formę z piekarnika, a piekarnik rozgrzać to temperatury 180 st C, dalej postępować jak w pt. 12