Puszyste ciasto wypełnione śliwkami z pyszną cynamonowa kruszonką.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 17 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
550gmąki pszennej
60gcukru
80gmasła
20gdrożdży świeżych
2dużejajka
250mlmleka
Dodatkowo
18sztukśliwek
½łyżeczkicynamonu
Składniki na kruszonkę
70gmąki pszennej
60gcukru
60gmasła
1łyżeczkacynamonu
Składniki na lukier
¾szklankicukru pudru
2łyżeczkisok z pomarańczymoże troszkę więcej
Instrukcje
Masło podgrzać w rondelku, tylko do rozpuszczenia, mleko również lekko podgrzać w mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Do miski miksera wsypać mąkę, cukier wymieszać, wbić jajka dolać wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można dolać rozpuszczone masło, dalej wyrabiać ciasto przez około 3 minut.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia.
Śliwki umyć wypestkować, przekroić na 4 części wymieszać z cynamonem, odstawić. Zagnieść kruszonkę, również odstawić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, najlepiej zważyć ciasto w całości i podzielić tak, aby ich waga była równa. To zapewni, że bułeczki będą piekły się równo. Każdy kawałek ciasta uformowaćkulkę, każdą kulkę płożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki układamy tak, aby były zachowane między nimi odstępy.Spłaszczamy kulkę ciasta, powinien powstać okrągły placuszek. Blachę z ciastem przykryć folią spożywczą, ja smaruje jedną stronę folii olejem i przykrywam naoliwioną stroną bułki, w ten sposób ciasto nie przyklei się do folii. Zostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, może zająć to około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
W każdej bułeczce zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki można zrobić to dłonią. W środku bułki powinno powstać miejsce na śliwki, będzie to wyglądało tak jak małe gniazdo. W to miejsce nałożyć porcję śliwek, pomalować jajkiem i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17 minut, do zarumienienia się wierzchu.
Po upieczeniu wyjąć bułki na kratkę i pozostawić do wystudzenia, jeszcze ciepłe pomalować lukrem.