Domowy najlepszy dżem z malin z dodatkiem wanilii.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
2kgmalin
500gcukru lub mieszanka cukru i ksylitolu
2laskiwanilii
4łyżeczkipektyny owocowejlub tyle ile poleca producent pektyny
sok z ½ cytryny
kilka słoików
Instrukcje
Maliny umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito, pozbywając się w ten sposób pestek.
Przetarte maliny przelać do garnka o grubym dnie, dosypać cukier, dodać ziarenka wanilii, garnek postawić na ogień, mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia.
Następnie zmniejszyć ogień dosypać pektynę wymieszaną z 2 łyżkami cukru energicznie mieszać dżem, aż pektyna połączy się z całością, ponownie zagotować, ciągle mieszać. Gotować przez 2-4 minuty, a następnie wyłączyć.
Do umytych i wyparzonych słoików nałożyć gorący dżem, zakręcić zakrętkę i postawić na zakrętce w ten sposób słoiki dobrze złapią.
Po 5-10 minutach można odwrócić słoiki, wystudzić, a następnie przenieść w chłodne miejsce.
Na zdjęciach poniżej moja modernizacja lejka, który ułatwia nakładanie dżemu.Obcięłam dolną część lejka, tworząc wygodny szeroki lej do nakładania dżemów. Nakładając dżem przy pomocy takiego leja nic się nie wylewa poza słoik.
Smacznego!
Notatki
Ważne! Nie wyrzucajcie wyskrobanych lasek wanilii. Zbierajcie je do szczelnie zamkniętego słoika lub przechowujcie w woreczku foliowym. To bardzo cenny "odpad"! W następnym wpisie podam przepis na ekstrakt waniliowy domowej roboty!Na zdjęciach poniżej moja modernizacja lejka, który ułatwia nakładanie dżemu.Obcięłam dolną część lejka, tworząc wygodny szeroki lej do nakładania dżemów. Nakładając dżem przy pomocy takiego leja nic się nie wylewa poza słoik.