Dżem, a może raczej sos do naleśników, lodów i innych deserów.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 35 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
400gobranego rabarbaru
200gcukru trzcinowego
50mlwody
2łyżkisoku z cytryny
100mlmusu truskawkowego
Instrukcje
Rabarbar pokroić na małe kawałeczki, włożyć do garna z grubym dnem, dodać wodę, dusić przez 10 minut, zdjąć z ognia. Zmiksować rozgotowany rabarbar na gładką masę.
Garnek ponownie postawić na ogniu, dodać cukier, całość gotować przez 5 - 8 minut, do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać sok z cytryny i mus truskawkowy, zagotować.
Słoik wyparzyć, wlać od niego gorący dżem, zamknąć.
Gotowe, smacznego!
Notatki
Truskawki zmiksować przed dodaniem, ja wykorzystałam mrożony mus. Gotowy, przechowujemy w lodówce!