Najlepszy dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatu czarnego bzu, skórki z cytryny i imbiru.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Porcje 5
Kalorie 302kcal
Autor Anna
Sprzęt
Słoiki
Składniki
1kgtruskawek
4łyżkisoku z cytryn
1sztukaskórki otartej z cytryny
300gcukrumożna dać trochę więcej
8gpektyny
6sztukbaldachów kwiatu czarnego bzu
1łyżeczkamielonego imbiruproszek
Instrukcje
Kwiaty bzu po zerwaniu ostrożnie rozłożyć na stole, pozostawić je na chwilę, aby robaczki, które tam mieszkają, mogły je opuścić. Kiedy będziemy mieć pewność, że nie ma tam już mieszkańców, nożyczkami odciąć tylko kwiaty od łodyżek. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę na małej tarce. Truskawki umyć i odszypułkować.
Truskawki zmiksować w blenderze na gładki mus lub jeśli lubicie mieć w dżemie większe kawałki owoców, to wystarczy truskawki pokroić nożem na małe kawałki. Przygotowane truskawki przełożyć do garnka dodać cukier i kwiaty bzu oraz skórkę z cytryny. Garnek postawić na ogień, mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, jeśli robicie dżem z większymi kawałkami owoców, to gotujcie go około 5-7 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz pektynę rozmieszaną w odrobinie wody lub wymieszaną z cukrem albo tak ,jak podaje producent. Zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia i całość mieszać przez kilka minut, aby piana zanikła.
Umyte i wyparzone słoiki napełniamy gorącym dżemem, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach "do góry nogami", pozostawiamy je na około 20 minut. Po tym czasie można słoiki przenieść do spiżarni.