Pyszny domowy dżem z czarnej porzeczki idealny do deserów.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
1kgczarnych porzeczek
300gcukru
10gpektyny
Instrukcje
Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Odstawiamy do wysuszenia.
Porzeczki myjemy, oddzielamy od szypułek. Czyste przekładamy do dużego garnka.
Stawiamy na średni ogień, mieszamy co chwilę, aby się nie przypaliły. Podczas mieszania możemy je rozgniatać szybciej puszczą sok. Po chwili soku zacznie przybywać. Kiedy owoce zagotują się, zdjąć garnek z ognia.
Porzeczki przelać na przecierak lub gęste sito. Przy pomocy pałki lub dużej łyżki przetrzeć owoce.
Uzyskany mus przelać z powrotem do garnka, który stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia.
W czasie, kiedy porzeczki się gotują, mieszamy cukier z pektyną.
Do gotujących się porzeczek dodajemy cukier z pektyną i szybko mieszamy, całość gotujemy 2 minuty ciągle mieszając.
Do przygotowanych słoiczków ostrożnie nakładamy gorący dżem. Natychmiast zakręcamy nakrętki i stawiamy słoiczki na nakrętkach na 5 minut. Po 5 minutach odwracamy słoiczki, po wystygnięciu przenosimy do chłodnego miejsca. Tak przygotowany dżem nie wymaga pasteryzowania, można przechowywać go przez długi czas.