Bardzo smaczny dżem z pomarańczy z dynią oraz dodatkiem imbiru.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina15 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Składniki
670gobranej dyniużyłam Hokkaido
800gpomarańczywaga podana po obraniu ze skórek
250gcukru trzcinowego
20gświeżego imbiru
70mllikieru Couintreau
1skórka z pomarańczy
Instrukcje
Pomarańcze obrać ze skórki (wraz z białą częścią), pokroić na kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem, postawić na ogień. Obraną dynię pokroić na małe kawałki, dodać do pomarańczy, dosypać cukier, przykryć i zacząć dusić przez 15 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę, dalej gotować bez przykrycia, nadmiar wody szybciej odparuje.
Skórkę z jednej pomarańczy pokroić na drobniutkie paseczki, umieścić na patelni, dolać 100 ml soku z pomarańczy, dodać 2 łyżki cukru trzcinowego, karmelizować skórkę przez około 10 minut ciągle mieszając, skórka powinna zrobić się miękka i szklista, zestawić z ognia.
Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać od dżemu, dżem gotować do zredukowania do odpowiedniej konsystencji.
Garnek zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładką masę, do przetartego dżemu dodać karmelizowaną skórkę i likier Cointreau, gotować jeszcze przez około 30 minut na małym ogniu, dżem należy częściej mieszać, aby nie przywarł do dna.
Umyte i wysuszone słoiki napełnić gorącym dżemem, zakręcić zakrętki. Słoiki z dżemem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 130 st C, pasteryzować przez 40 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.
Notatki
Karmelizowaną skórkę pomarańczy dodajcie porcjami, wiem, że nie każdy lubi jej gorzkawy smak, więc nie przesadźcie! Oczywiście można ją zupełnie pominąć.