Ekstrakt z pomarańczy naturalny, idealny do ciast, deserów i drinków
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 20 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
6sztukpomarańczytylko skórka
300mlwódki
butelka lub słoik
Dodatkowo do mycia owoców
½szklankioctuna 1 litr wody
1łyżkasodyna litr wody
Instrukcje
Pomarańcze dokładnie wyszorować w kąpieli z dodatkiem octu i sody czyszczonej.
Do miski wlać ciepłą wodę w ilości takiej, aby pomarańcze były zanurzone, dolać ocet, owoce moczyć przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy owoce i przekładamy jej do drugiej miski z wodą z dodatkiem sody oczyszczonej na kolejne 3 minuty, płuczemy pod bieżącą wodą, wycieramy każdy owoc.
Przy pomocy specjalnego nożyka do ścinania skórki lub zwykłego noża obieramy pomarańcze. Jeśli robicie to przy pomocy noża uważajcie, aby skórka była obrana bez białej części, która może nadać gorzki smak naszemu ekstraktowi.
Butelkę lub słoik, w którym będziemy przygotowywali ekstrakt należy umyć i wyparzyć.
Do przygotowanej butelki/słoika włożyć skórkę, zalać alkoholem, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na około 3-4 tygodnie.
Po tym czasie ekstrakt będzie nadawał się już do użycia.