Delikatne lekkie i chrupiące uwielbiane przez wszystkich - faworki!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 35 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
220gmąki pszennej+ do podsypania podczas wałkowania
2łyżkimasław temperaturze pokojowej
2łyżkikwaśnej śmietany
½łyżkioctu
1małejajko
2żółtka
1szczyptasoli
1łyżkacukru pudru+ do posypania faworków
700mlolejudo smażenia
Instrukcje
Jajko i żółtka wbić do miski miksera, dodać cukier puder, miksować na wysokich obrotach do uzyskania kremowej gęstej masy jajecznej. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odłożyć na kilkanaście minut, zawinięte w folię.
Następnie ciasto "zbić" wałkiem (przez około 10 minut) placek ciasta uderzamy wałkiem z każdej stromy, a następnie rozwałkowujemy ciasto na kwadrat, złożyć na pół tak, aby "zabrać" do wnętrza jak najwięcej powietrza, czynność powtórzyć.
Odciąć kawałek ciasta i na posypanym blacie mąką rozwałkować bardzo cienki placek!
Następnie posługując się radełkiem lub nożem odcinać paski o szerokości około 2 cm, jeśli chodzi o długość to 10 - 12 cm będzie ok, ale wymiary pozostawiam indywidualnym potrzebom. Na środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć jedną część ciasta przez otwór, faworki układać na lekko posypanym mąką blacie.
Olej rozgrzać na dużej patelni lub rondlu do 180 st C.
Faworki smażyć po kilka sztuk jednocześnie, około 20 sekund z każdej strony. Pamiętajcie, aby nie przypiekać faworków zbyt mocno, powinny być miodowo - złote.
Upieczone wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Kiedy wystygną posypać cukrem pudem.