Domowa galaretka idealna do deserów, naleśników i innych smakołyków.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
1kgczerwonej porzeczki
250gcukru
8-15gpektyny jabłkowejilość zależy od producenta pektyny
2łyżkisoku z cytryny
Instrukcje
Przygotowanie galaretki
Porzeczki obieramy z szypułek i myjemy. Przekładamy do garnka, który stawiamy na ogniu. Porzeczki w garnku ugniatamy pałką lub łyżką, niezbyt dokładnie chodzi o to, aby szybciej puściły sok. Gotujemy przez około 5-8 minut mieszając co jakiś czas.
Następnie przecieramy rozgotowane porzeczki przez sito, robimy to dość dokładnie, na sicie powinny zostać pestki i skórki. W skórce znajduje się najwięcej naturalnych pektyn, dlatego też warto wycisnąć je dokładnie.
Garnek z uzyskanym przecierem stawiamy na ogniu, dodajemy cukier wymieszany z pektynką i zagotowujemy. Jeśli wasza pektyna wymaga dodania soku z cytryny, dodajcie ją.
Słoiki i zakrętki powinny być starannie umyte i wyparzone.
Gorącą galaretkę przekładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i stawiamy słoiki do góry nogami, czyli na zakrętkach. Pozostawiamy je tak na 10 minut, po tym czasie odwracamy, a po całkowitym wystudzeniu chowamy do chłodnej piwnicy lub spiżarni.
Słoki nie wymagają pasteryzacji, ale jeśli obawiacie się, że mogą się zepsuć, szczególnie jeśli byłyby przechowywane w ciepłej kuchni przez dłuższy czas, a nie w chłodnej spiżarni czy piwnicy. Możecie gotowe słoiki z gorącą galaretką wstawić do piekarnika nagrzanego do 110-120 st C. Po około 20 minutach pasteryzacji wyłączyć piekarnik. Słoiki można zostawić w piekarniku do wystudzenia lub wyjąć je gorące, ustawić na blacie, aby wystygły.
Drugi sposób pasteryzacji to pasteryzacja na mokro, czyli w garnku z wodą. Do dużego szerokiego garnka włożyć na dno ściereczkę, wstawić słoiki, jeden obok drugiego. Wlać wodę do ¾ wysokości słoików. Zagotować wodę i od chwili zagotowania pasteryzować około 20 minut, pilnując, aby woda nie gotowała się bardzo mocno, w garnku powinny delikatnie bulgotać bąbelki wody.